cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
21°

Vuit joves detinguts en els incidents posteriors a un acte ultranacionalista espanyol

Els participants de la contramanifestació abertzale a Bilbao s'enfrontaren amb l'Ertzainta

84378

Ynestrilla es dirigeix als seus seguidors.

Un total de vuit joves varen ser detinguts ahir per participar en una successió de disturbis, en alguns d'aquests amb violents enfrontaments entre grups radicals i efectius de l'Ertzaintza, que es desenvoluparen a Bilbao durant i després de la concentració duita a terme pel grup Aliança per la Unitat Nacional (AUN), que lidera Ricardo Sáenz de Ynestrillas.

La concentració, sota el lema «Recuperem Espanya!», autoritzada pel Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi, suscità una contramanifestació organitzada per HB, Gestores proAmnistia i el col·lectiu juvenil Jarrai, que reuní més d'un miler de persones devora l'estadi de San Mamés i la Fira de Mostres, en l'exterior del qual se celebrà l'acte. A les parets d'edificis de la zona aparegueren pintades en les quals es qualificava Ynestrillas d'«assassí» al costat d'altres de suport a ETA, i els qui estaven en contra de la concentració llançaren octavetes amb el text «Jo ta ke Ynestrillas hil arte» («Da-li, da-li a Ynestrillas fins que mori»). Ynestrillas i una trentena de seguidors, quasi tots joves en la seva major part homes, arribaren en un autobús matriculat a Madrid que anava protegit per furgonetes de l'Ertzaintza amb efectius antidisturbis.

En sortir del vehicle portant banderes espanyoles augmentaren els crits dels contramanifestants, que intentaren acostar-se a la plaça on se celebrà l'acte portant una pancarta en la qual es llegia «Euskal Herria askatu» (Euskal Herria lliure). En aquest moment es produí la primera càrrega de l'Ertzaintza amb material antidistubis i donaren començament els enfrontaments, en els quals els grups radicals llançaren perns, rosques, pedres i altres objectes contra la Policia autonòmica, així com artefactes incendiaris, un dels quals originà un petit incendi en una cabina telefònica.

Envoltat pel seus incondicionals que portaven banderes espanyoles, Ynestrillas pronuncià un breu discurs per recordar que aquest tipus de concentracions a Euskadi i Navarra les realitzen des de fa un any. Subratllà que ell i el seu grup continuaran amb aquestes actuacions «allà on la bandera d'Espanya faci mal i molesti».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris