nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Straw posa Pinochet rumb a Espanya per segon cop per l'interès nacional britànic

L'expedient presentat per Garzón és prou greu per justificar-ne l'extradició

76410

Els exiliats xilens no pogueren amagar l'alegria.

Per segona vegada, el ministre d'Interior britànic, Jack Straw, ha donat llum verd a la continuació del procediment d'extradició a Espanya de l'exdictador xilè Augusto Pinochet. Straw subratllà ahir que l'expedient del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, artífex del calvari del general, és suficientment greu per justificar l'extradició i que ha pres aquesta decisió en interès nacional del Regne Unit, destacant que es tracta d'un acte judicial i no polític. Des d'ara, comença un llarg procés que pot durar quasi un any, ja que els advocats de Pinochet recorreran contra cada passa del procediment. De moment, el magistrat dels jutjats de primera instància Bow Street "òrgan que ha d'entendre en principi sobre l'extradició", ja que ha anunciat l'ajornament de l'inici d'aquest procés fins el 30 d'abril.

Straw ja havia donat la seva aprovació al procediment d'extradició el passat 9 de desembre. No obstant això, hagué de tornar a examinar l'expedient arran de la sentència dels lords del 25 de març, els qui indicaren que Pinochet només podria ser extradit pels casos de tortura i de conspiració per torturar a partitr del 8 de desembre de 1988, data en què aquests delictes varen ser considerats per la legislació britànica fets de persecució penal extraterritorial.

Aquesta sentència suposà en la petició d'extradició de Garzón la reducció, des dels 32 casos originals per aquests delictes, a dos per conspiració i un per tortura. Des d'aquest moment, el magistrat aportà 43 casos més de tortura posteriors al 1988. El ministre britànic, que precisà que la seva decisió està únicament basada en els delictes assenyalats pels lords i que havia examinat aquests 43 nous casos, indicà que fins i tot sense aquests darrers els càrrecs són suficientment greus. «La tortura i la conspiració per torturar són crims d'extradició», subratllà en un comunicat. Tot i que els advocats del general havien instat el ministre a abandonar el procediment en nom de «consideracions humanitàries», Straw considera que Pinochet «està perfectament en estat de comparèixer».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris