cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Ribó, d'IC-Verds: «La comissió d'autogovern arriba massa tard»

Iniciativa per Catalunya-Verds (IC-V) representa, a través del seu bandejat nou projecte polític, l'esquerra ecologista catalana. Un partit que, després de l'escissió del grup afí a Julio Anguita, ha centrat a Catalunya un discurs que engloba una gran part de la intel·lectualitat del Principat, com així demostren els dos manifests dels darrers mesos (el darrer titulat Una esquerra per al canvi). Rafel Ribó, president d'IC-V, explica el que ha ocorregut a Catalunya les darreres setmanes.

"Què demana IC-V per pactar amb el PSC?
"El que ens agradaria realment és la formació d'una macrocoalició d'esquerres que englobàs tots els partits i entitats cíviques progressistes, i acollís les dues opcions arrelades a Iniciativa, el fil roig-verd i la voluntat de diàleg social. Per pactar amb el PSC, ens han d'oferir una vertadera voluntat de canvi i una obertura de la política més enllà dels partits, ja que no volem que es continuï amb el mateix estil personalista de governar de CiU, però amb diferents noms. En aquests moments, les negociacions es troben paralitzades, esperant que s'acostin les eleccions.

"La reforma dels partit comunista francès i italià, és el model que han seguit?
"A Iniciativa hem après molt d'ells i, fins i tot, hi mantenim molt bones relacions, encara que l'evolució d'Iniciativa i el model de país són molt diferents a Catalunya.

"Com creieu que afectarà l'escissió que han sofert amb vista a les eleccions?
"Una escissió sempre és dolenta. Izquierda Unida, que al seu començament suposava un projecte inèdit a l'Estat espanyol ja que aglutinava els antics comunistes i els dissidents del PSOE, ha vist com aquest projecte ha entrat en una profunda crisi, renunciant, fins i tot, al paper del PCE durant la transició. S'han anat tancant. Quant a les eleccions, crec que ens afectarà poc, perquè les darreres enquestes ens donen un 60 per cent dels antics votants, deixant un 10 per cent, per a Esquerra Unida i Alternativa i un 30 per cent que es troba indecís.

"Com veieu el futur de la comissió parlamentària per a l'autogovern?
"Malament, ja que arriba massa tard. CiU s'ha adonat del seu fracàs, veient que amb els pactes amb el PSOE i PP no han avançat gens en l'autogovern de Catalunya, la fiscalitat... Pujol no pot negociar temes tan cabdals, representant ell sol Catalunya. L'únic aspecte positiu de la comissió és aquesta nova voluntat de diàleg del govern de la Generalitat, encara que crec que no és més que una maniobra de distracció.

"I el de la universitat pública?
"CiU ha demostrat un altre cop amb les universitats que el que més els interessa d'elles és el negoci. No pot ser que es destinin tants doblers públics al finançament d'universitats privades i que es deixi a les públiques de banda, quan proposen un ensenyament de qualitat a tots els nivells i per a tothom. Estan degradant la pública a favor de la privada. El model d'ensenyament de la Generalitat s'ha convertit en un altre fracàs absolut.

"Quines són les principals mancances del Principat?
"N'hi ha cinc que són bàsiques. En primer lloc, la manca d'un pla d'integració dels immigrants que els introdueixi dins la societat catalana. Després trobam el problema del perill de ruptura de la societat i la necessitat d'un reequilibri territorial, ja que no pot ser que un 60 per cent de la població resideixi en un 7 per cent del territori. En quart lloc, s'ha d'oferir la igualtat d'oportunitats en el servei públic, incidint, sobretot, en els problemes que puguin trobar les dones. I, finalment, s'ha d'establir un model de cultura oberta per a tothom.

"Quin és el seu projecte de Països Catalans?
"Abans de l'escissió, Iniciativa era l'únic partit català que mantenia relacions actives amb comitès estables al País Valencià i Balears. Després, hem vist com els que eren els nostres companys han caigut en el sucursalisme més absolut de Madrid. En aquest moments, ja hem començat els contactes amb plataformes progressistes de Balears, sobretot a Eivissa i Menorca, per presentar una candidatura conjunta a les leccions europees, que englobarà també altres entitats d'arreu de l'Estat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris