cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín: 12°
16°

El fiscal investigarà Otegi perquè va acusar l'Estat de la mort de Geresta

El Govern nega haver instat el Ministeri Públic a actuar contra Herri Batasuna

El fiscal en cap de Sant Sebastià, Luis Navajas, acordà obrir diligències d'investigació penal al portaveu d'Euskal Herritarrok, Arnaldo Otegi, per les declaracions que va fer diumenge en què qualificà la mort del presumpte etarra José Luis Geresta d'«assassinat» i «crim dels aparells de l'Estat». L'actuació del fiscal donostiarra s'ha produït en coordinació amb el fiscal general de l'Estat, Jesús Cardenal, que hi donà el vistiplau. El Govern, que dimarts envià a la Fiscalia de Sant Sebastià, a través del delegat de l'Executiu a Euskadi, Enrique Villar, les declaracions d'Otegi per si eren constitutives de delicte, expressà ahir per boca de la ministra de Justícia, Margarita Mariscal de Gante, que «no ha instat ni ha donat cap ordre» a Cardenal perquè comenci actuacions.

En la part dispositiva de l'acord de Luis Navajas se sol·licita a l'Ertzaintza que aporti a la Fiscalia els originals dels mitjans de comunicació escrits corresponents a dilluns passat en què apareguin les manifestacions efectuades per Otegi el dia abans. Així mateix, es demana a l'Ertzaintza que localitzi i aporti còpia de les cintes de vídeo de la gravació de la conferència de premsa oferida per Otegi i Joseba Permach diumenge, efectuada per la cadena de televisió autonòmica Euskal Telebista. Per acabar, el fiscal requereix a la Secretaria del Parlament basc que certifiqui la qualitat de parlamentari autonòmic d'Arnaldo Otegi. Otegi és diputat basc per EH, i per tant gaudeix d'aforament, per la qual cosa la seva hipotètica persecució penal correspondria al Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

La acció de Luis Navajas es produeix el sendemà que Cardenal advertís que el Ministeri Fiscal exercitaria les sancions corresponents contra els qui haguessin parlat d'assassinat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris