nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 14°
14°

Pinochet no tindrà immunitat en els actes de tortura posteriors a 1988

El ministre d'Interior britànic accepta reconsiderar el dossier d'extradició a Espanya

Augusto Pinochet.

25-12-2016
Com va ocórrer el 25 de novembre, els set jutges lords rebutjaren ahir la immunitat de l'exdictador xilè Augusto Pinochet, detingut el 17 d'octubre a Londres a instàncies del jutge Baltasar Garzón. No obstant això, la seva sentència només afecta delictes de tortura i conspiració per torturar ocorreguts després de setembre del 1988, data en què el Regne Unit ratificà la Convenció Internacional contra la Tortura i acceptà la persecució extraterritorial d'aquest delicte. La possibilitat que l'ara senador vitalici sigui extradit a Espanya queda, una altra vegada, oberta, però la sentència dels lords propicià que els lletrats de Pinochet sol·licitassin, a la vista de la reducció dels càrrecs, que el ministre de l'Interior britànic, Jack Straw, revisàs l'autorització del procediment d'extradició. Straw acceptà.

Passades les 15.00 hores, sis dels lords es pronunciaren en contra de la immunitat del general i només un a favor. A pesar d'això, una majoria dels lords subratllà que el general Pinochet podrà ser processat només pels crims comesos durant els darrers anys de la seva dictadura, entre 1988 i 1990, perquè fins llavors el Regne Unit no havia firmat la Convenció Internacional contra la Tortura.

Tot i aquesta sentència, la petició d'extradició espanyola continua vigent perquè inclou crims posteriors a aquesta data, encara que redueix notablement la llista dels quals es pot acusar Pinochet. S'ha de tenir en compte a més que quan Jack Straw donà llum verda al procediment d'extradició, el passat 9 de desembre, dels tres delictes que l'acusava Garzón "genocidi, terrorisme i tortures", el ministre de l'Interior britànic només admeté els de tortura i terrorisme. Segons la legislació britànica, el delicte de genocidi només es concep en el territori del Regne Unit i no pot ser perseguit sota el concepte d'extraterritorialitat.

Poc després, el ministre d'Interior acceptava reconsiderar el dossier d'extradició. Straw pot ara enviar Pinochet a Xile invocant raons de salut o traspassar de nou els dossier als tribunals britànics encarregats d'examinar les peticions d'extradició. Straw prometé donar una resposta «tan prest com fos possible» i tenint en compte «la sentència dels lords, que implica problemes jurídics extremadament complicats».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris