cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
13°

El PNB lamenta que Aznar trenqui la «treva verbal» en apostar per l'estratègia policíaca

HB creu necessari «blindar» la pau i demana als bascs una resposta serena però contundent

Amb la major operació policíaca contra ETA des del començament de la treva, es varen fer patents de nou les diferències entre nacionalistes bascs i no nacionalistes. Pel PNB queda evidenciat que «l'estratègia policíaca» és la que dirigeix l'actuació del Govern de José María Aznar. Per contra, populars i socialistes coincidiren que l'operació acosta més a la pau i dóna més tranquil·litat. Enmig d'ells quedà IU. El seu coordinador general, Julio Anguita, considerà les detencions «legalment irreprotxables», però qüestionà la seva idoneïtat. Mentrestant, HB considerà necessari «blindar» el procés de pau i subratllà que l'actuació demostra «l'aposta de guerra dels estats espanyol i francès contra Euskal Herria com a única alternativa».

«Novament queda en evidència que l'estratègia policíaca és la que dirigeix l'actuació del Govern espanyol». Així ho manifestà el portaveu del PNB, Joseba Egibar, qui lamentà que l'Executiu popular no aposti per la via del diàleg. «El PP no concep aquest procés com un procés de pau que avança a través de la conversa i el diàleg polític entre formacions polítiques», subratllà. Egibar afirmà, això no obstant, que amb aquestes detencions el procés de pau no queda ferit i ha expressat la seva confiança que no siguin vistes com una «provocació» per ETA i el seu entorn.

Des d'HB, els dirigents Arnaldo Otegi i Joseba Permach afirmaren que les detencions demostren «l'aposta de guerra dels estats espanyol i francès contra Euskal Herria com a única alternativa» i «resposta al procés obert després de l'acord de Lizarra». Otegi va dir que aquesta operació «és la darrera baula d'una cadena d'agressions contra la societat basca». «No es tracta d'una operació contra ETA sinó contra tot Euskal Herria», indicà. Otegi demanà a la societat basca una resposta serena i contundent. Per això anuncià diverses mobilitzacions i indicà que començaran «una jornada de reflexió amb agents socials, partits i sindicats amb el de trobar una resposta articulada».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris