cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
18°

Pujol agraeix al rei el seu respecte però diu que «institucionalitzi més» els gests

Arenas li aconsella que representi la pluralitat lingüística dels catalans i no només d'una part

El president de la Generalitat, Jordi Pujol, suavitzà ahir el to del seu suggeriment al rei i al príncep en el sentit que quan visitin Catalunya pronunciïn en català la meitat dels seus discursos. Agraí al rei Joan Carles haver estat respectuós «amb el fet concret de Catalunya com a país» i la seva llengua «més que ningú i abans que ningú», però insistí que si l'ús del català a les seves al·locucions s'institucionalitzàs més, «la realitat de la nostra llengua per part de tot Espanya seria més eficaç».

Pujol va dir que el seu «suggeriment» al rei procedia «del més absolut respecte». Després d'indicar que creia tenir dret a realitzar-la, agraí al monarca haver introduït el català en els seus discursos el 1976, quan «les coses eren més difícils que ara». «Això ha representat un gran benefici que Catalunya en conjunt agraeix i jo com a president de Catalunya agraesc especialment», destacà. No obstant això, insistí en el desig d'anar «un poc més enllà en un fet que el rei ja ha fet» en el «terreny institucional més alt». «L'únic que dic "proseguí" és que si això s'institucionalitzàs més, aquest efecte benèfic d'acceptació de la realitat de la nostra llengua per part de tot Espanya seria més eficaç».

De la seva banda, el secretari general del PP, Javier Arenas, aconsellà ahir a Pujol que representi la pluralitat lingüística de Catalunya i no només d'una part. En relació a la «insòlita» petició de Pujol al rei, explicà que no respon al paper que els «constitucionalistes i els constituents atribuïren» al monarca en la Carta Magna: «No compartesc en absolut això, perquè la Constitució expressa amb nitidesa que Espanya és una nació plural, que té en la diversitat una de les seves grans riqueses, però Espanya és una nació plural, no plurinacional».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris