algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
19°

El Govern no reconeixerà l'Assemblea de Municipis bascs

HB vaticina que aquest organisme suprimirà les actuals institucions d'Euskadi

El Govern va advertir ahir que no reconeixerà l'Assemblea Nacional de Municipis bascs ja que no està prevista ni a la Constitució ni a l'Estatut de Gernika. Tot i això, i de la tensió que ha generat l'impuls del PNB, l'Executiu no posa en dubte el pacte de legislatura que manté amb aquesta formació.

Mentrestant, HB no dubta que la creació d'aquest organisme acabarà substituint moltes de les actuals institucions d'Euskadi dins del «procés sobiranista» d'Euskal Herria.

El membre de la Mesa Nacional d'HB Fernando Barrena va subratllar que avui en dia els bascs no tenen una «institució comuna» en la qual poder debatre els seus problemes. «La creació de referències de caràcter nacional en aquest moment del procés és imprescindible», va destacar en una entrevista concedida a Ràdio Euskadi.

En els mateixos termes es desenvolupa el document que defensarà el PNB en la reunió de batles i regidors de tot Euskal Herria (Euskadi, Navarra i les tres províncies bascofranceses) i que tindrà lloc el 6 de febrer a Pamplona. En aquest text, s'assenyala que actualment «els bascs no gaudim de cap institució sobirana».

D'altra banda, fonts de l'Executiu espanyol ja han advertit que aquesta Assemblea no serà reconeguda perquè atempta contra la llei, i insisteixen que la pau no té preu polític. L'opinió més divulgada al Govern és que els partits firmants d'aquest acord volen instrumentalitzar el procés de pau per intentar aconseguir altres «contrapartides», qüestió que l'Executiu no està disposat a discutir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris