nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 25°
28°

Garzón demana l'extradició de Pinochet i diu que Londres no pot protegir-lo

Destaca que si el Regne Unit no l'extradita, «frustraria els interessos» de la política espanyola

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón assegura a l'acte pel qual demana l'extradició de l'exdictador xilè Augusto Pinochet que la Convenció sobre el Genocidi del 1948 obliga el Regne Unit a no protegir, mitjançant la «institució de la Immunitat Sobirana», a qui s'imputa un delicte de genocidi. El jutge recorda que en el segle XVI la reina d'Escòcia Maria Estuard va ser detinguda i decapitada a Londres, a pesar que invocà la seva immunitat com a cap d'Estat.

Baltasar Garzón afirmà que la resolució anglesa que s'ha recorregut a apel·lació davant la Cambra dels Lords es basa en el fet que l'article 4 de la Convenció mencionada, que exclou la immunitat, no s'incorporà a l'Estatut quan se li concedí efecte parcial a aquella convenció en el Regne Unit.

Davant aquest argument, el magistrat assegurà que «si el Regne Unit ratificà sense reserves al respecte i no denuncià formalment la Convenció, llavors les normes sobre la seva vigència i absència d'immunitats estan en vigor en el Regne Unit des de la seva ratificació, amb absoluta i total independència del que digui una llei interna com el Genocide Act del 1969».

Garzón manifesta que en el cas de Pinochet, per a l'enjudiciament del qual Espanya té jurisdicció, «Gran Bretanya, en no extradir-lo, frustraria els legítims interessos de polítiques governamentals d'Espanya en jutjar Pinochet, a causa que la política pública del Regne Unit s'oposa al fet que es jutgi en el Regne Unit excaps d'Estat fins i tot si estan acusats de greus crims sota el Dret Internacional».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris