cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 28°
31°

Pinochet deixa la clínica i es refugia en un hospital psiquiàtric

El fiscal diu que els tribunals espanyols no són competents per jutjar Pinochet

La Fiscalia de l'Audiència Nacional insistí ahir en la falta de competència dels tribunals espanyols per investigar els casos de Xile i Argentina, mentre que les acusacions demanaren a la Sala que permetin al jutge Baltasar Garzón continuar investigant aquests fets.

Els onze magistrats que integren aquest ple de la Sala Penal començaran a les nou hores d'avui la deliberació d'aquests recursos per decidir si l'Audiència Nacional té jurisdicció per investigar els crims ocorreguts durant les dictadures xilena (1973-1990) i argentina (1976-1983).

Segons informaren fonts jurídiques, la sentència podria conèixer-se avui mateix. En les seves intervencions davant el ple de la Sala Penal, els fiscals Pedro Rubira i Ignacio Peláez "acompanyats del fiscal en cap Eduardo Fungairiño" defensaren que només els tribunals argentins i xilens són competents per enjudiciar aquests casos o, «si no n'hi ha», un Tribunal Penal Internacional.

El fiscal Pedro Rubira començà amb la seva intervenció, després de les quatre de l'horabaixa, la vista del recurs del sumari d'Argentina en el qual sostingué que no pot parlar-se de delicte de genocidi i que no és possible aplicar la llei que atorga jurisdicció a Espanya fora de les seves fronteres, ja que els delictes investigats varen ser comesos abans de l'entrada en vigor d'aquesta norma que permet la seva persecució, la Llei orgànica del poder judicial, del 1985.

«Espanya no protegeix els ciutadans fora del territori estatal, ja voldria aquest Ministeri Fiscal que així fos», assegurà Rubira, qui reconegué que existeixen en la legislació espanyola «aquestes llacunes».

L'exposició del fiscal va ser contestada en una argumentació carregada d'emotivitat pel lletrat de l'acusació popular i representant de l'Associació Argentina Pro Drets Humans Carlos Alberto Slepoi, que arribà a acusar de «mala fe» i «manifesta ignorància» el Ministeri Públic i defensà en tot moment la competència de la jurisdicció espanyola.

Mentrestant, Pinochet aconseguí ahir una millora de les seves condicions de detenció gràcies al trasllat a un nou hospital i pot esperar tornar impunement a Xile la pròxima setmana si la Cambra dels Lords confirma la il·legalitat de la seva detenció. La seva sort es troba en mans ara dels cinc jutges de la Cambra Alta del parlament britànic, instància judicial suprema del país, que van prometre instruir el cas «amb rapidesa», perquè s'ha convertit en un vertader trencaclosques jurídic i diplomàtic per al Govern del primer ministre Tony Blair.

L'entorn del general retirat insistia des de fa dies sobre l'extrema debilitat de l'exdictador. Segons Scotland Yard, els metges jutjaren ahir que l'estat de salut de Pinochet autoritzava el seu trasllat sota escorta policíaca de la clínica privada, on des de fa 15 dies estava assetjat per periodistes i manifestants, a un hospital més discret i còmode. Segons algunes fonts, es tracta d'un centre psiquiàtric per a pacients rics i famosos.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris