cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
23°

Mayor acolliria com un bon gest que ETA deixàs per a sempre les armes

EH, escèptica per la possibilitat que el grup faci públic un comunicat

El ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja, indicà ahir, en declaracions als corredors del Senat, que no pot confirmar, perquè ho desconeix, si es produirà un nou comunicat d'ETA anunciant que la treva es converteix en definitiva, encara que expressà el seu desig que això sigui veritat, perquè seria una «passa i un gest més», a més d'una «bona notícia», en el procés de pau.

«Només el temps ens ho confirmarà. És un moment en què hi pot haver moltes hipòtesis, escenaris de treball i possibilitats, i tots estan obertes», manifestà.

Segons la informació del diari basc El Correo, la intenció del grup armat és desenvolupar les idees que avançà en l'entrevista televisada la setmana passada per la BBC, sobre la seva disposició a renunciar a la violència de manera definitiva, en un comunicat que podria ser presentat com una anàlisi sobre les darreres eleccions basques.

Sempre segons aquesta informació, ETA no tenia previst tornar a dirigir-se a l'opinió pública fins desembre, però ha decidit avançar-se per respondre als requeriments del Govern.

De la seva banda, el conseller d'Interior del Govern basc, Juan María Atutxa, considerà ahir «necessari» que hi hagi més comunicats i manifestacions del món d'ETA, ja que som davant una mesura «desconeguda» en la trajectòria de l'organització armada, però negà tenir coneixement que ETA estigui redactant un document per anunciar la cessació definitiva de la violència.

Un dels més escèptics va ser el coordinador general de LAB i parlamentari d'EH, Rafa Díez Usabiaga, qui, encara que subratllà que ETA té «la seva pròpia autonomia», es mostrà estranyat sobre la difusió d'un comunicat en aquest sentit i recordà que en els darrers dies s'han produït altres «especulacions» que no s'han complit.

Mentrestant, el coordinador general d'Izquierda Unida, Julio Anguita, afirmà ahir que s'hauria de dialogar sobre què passa amb Euskadi tan aviat com la banda armada decideixi renunciar a la violència de forma definitiva. El coordinador general d'IU criticà, a més, que en aquest procés de pacificació, ETA hagi portat la iniciativa.

«Si ETA en el comunicat diu que deixa les armes "explicà" i que s'han acabat ja els atemptats, s'ha de dialogar. Així està recollit en el punt deu d'Ajuria Enea».

Segons Anguita, és necessari, llavors, iniciar el debat polític de què passa amb Euskadi. «Aquest és l'altre debat que no es pot furtar, perquè està firmat així en el Pacte», va dir el líder d'IU.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris