cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
26°

La Justícia britànica admet la immunitat de Pinochet

El Suprem invalida la detenció però la manté fins que es decideixin les apel·lacions

Els familiars dels desapareguts, entristits per la decisió de la Justícia.

27-12-2016

La Sala del Tribunal Suprem britànic, que ha vist durant dos dies el recurs d'habeas corpus presentat per la defensa de l'exdictador xilè Augusto Pinochet, ha decidit que l'actualment senador vitalici té dret a la immunitat com a antic cap de l'Estat davant els judicis civils i criminals de tribunals del Regne Unit, però haurà de romandre detingut mentre es decideixi sobre les apel·lacions contra aquesta decisió. Així, la Justícia britànica donava validesa a un dels arguments de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que sempre ha posat en relleu aquest dret, encara que davant la seva condició de senador, per evitar que Pinochet sigui jutjat per la Justícia espanyola.

Així, la sala donà el seu suport a la tesi de la defensa del general, encapçalada pel lletrat Clive Nichols, invalidant a més el seu mandat de detenció, que va ser executat a instàncies de les ordres del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón.

Aquesta sentència contraria totalment la línia del Gobvern britànic que, des de la detenció preventiva del general el passat 16 d'octubre a la clínica londinenca on acudí a operar-se d'una hèrnia discal, havia afirmat que no gaudia de cap tipus d'immunitat.

Així mateix, John Morris, fiscal general del Tribunal Suprem londinenc, rebutjà les quatre demandes presentades contra el general dimarts per quatre exiliats xilens en el Regne Unit que demanaven que se'l jutjàs en aquest país per «tortures». Morris estimà al respecte que «no hi ha proves suficients als ulls de la llei anglesa» per processar en el Regne Unit l'exdictador.

El Ministeri Públic ja ha anunciat que apel·larà aquesta sentència el proper dilluns davant la Cambra dels Lords. De la seva banda, els advocats del general sol·licitaren la posada en llibertat sota fiança de Pinochet, assumpte sobre el qual demà es pronunciarà el titular del jutjat de Bow Street. Amb tota probabilitat, l'audiència prendrà aquesta decisió en un hospital a on estarà present el general, tot i que encara no es coneix si el centre hospitalari serà The Clinic, on és actualment, o si serà traslladat a un altre centre mèdic. El titular del jutjat, Graham Parkinson, ha demanat que el lloc de la vista sigui confortable «a causa dels seus problemes de salut».

La notícia provocà l'estupor dels xilens contraris a l'exdictador reunits en els envoltants del Tribunal. Com a contrast, les filles de Pinochet indicaren que el general havia rebut la notícia amb «gran alegria, fe en la Justícia i fortalesa».

Així mateix, el Ministeri d'Afers Exteriors xilè remeté al Govern espanyol una nota en la qual explica les raons per les quals l'eventual sol·licitud d'extradició ha de ser rebutjada, i s'estableixen els fonaments jurídics, diplomàtics i humanitaris pels quals, segons ell, no és procedent aquesta acció. Mentre, l'advocat argentí Alberto Pendronzini comparegué ahir davant Garzón per entregar-li uns documents que demostren que l'FBI coneixia ja el 1976 la creació de l'Operació Còndor.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris