nubes
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
11°

El Partit Popular situa el seu projecte polític en les antípodes del del PNB

A la reunió que tingué amb Iturgaiz, Ibarretxe recollí reticències per part del PP

El president del PP basc, Carlos Iturgaiz, no aconseguí arrencar ahir del futur lehendakari, Juan José Ibarretxe, un compromís d'abandonar el contingut de la Declaració de Lizarra. Després de reunir-se per espai de dues hores amb el vicelehendakari en funcions dins de la primera ronda de conversacions per formar Govern, Iturgaiz, a pesar de tot, no descartà la possibilitat d'entrar a formar part del nou Executiu basc, però destacà que les diferències de fons existents entre els seus respectius projectes estan «en les antípodes».

Iturgaiz subratllà a Vitòria les discrepàncies existents entre ambdós partits i indicà que hi ha una distància «essencial» quant als respectius models de país que reivindiquen.

El líder popular continuà la línia esbossada pel PP durant la campanya i reiterà, una vegada més, que és indispensable que el partit que lidera Xabier Arzalluz renunciï al Pacte de Lizarra, subscrit el setembre per PNB, IU-EB, EA i HB, i que precedí l'anunci de la treva d'ETA. Però el propi Ibarretxe confirmà a Iturgaiz que no serà així, que no renunciarà a Lizarra per l'«autonomisme», i que la seva aposta continua en aquest pacte.

El president del PP basc explicà que l'encontre havia estat «afable, sincer i cordial», i destacà que l'eix fonamental va ser la disposició dels populars a «formar un Govern per a tots i amb un projecte compartit per tots», per sobre de «qualsevol majoria aritmètica».

Iturgaiz tampoc no revelà si, a jutjar per l'irreconciliable de les seves postures, el PP optarà per oferir suports puntuals al pròxim Executiu i insistí en el fet que «mantindran l'esperit de diàleg» durant la següent volta de conversacions que Ibarretxe té previst repetir amb tots els partits amb representació parlamentària.

D'altra banda, el lehendakari en funcions, José Antonio Ardanza, va afirmar ahir després de la seva arribada a Mèxic que, «en aquest moment, a Euskal Herria no s'ha aconseguit definitivament la pau amb ETA». Ardanza va considerar que el Govern «està mostrant la seva disposició per iniciar el procés de negociacions amb ETA».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris