nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

Rato rebaixa l'objectiu d'inflació per al 98 a l'1'9% i anuncia un dèficit inferior

Borrell critica el ministre per «fer-se enrere en la protecció social amb uns comptes maquillats»

El debat sobre el projecte de llei de pressuposts generals de l'Estat per al 1999 va ser l'escenari elegit pel Govern per anunciar una rebaixa en el seu objectiu d'inflació per al 1998, situant-lo en l'1'9%, i assenyalar que els comptes de l'Estat tancaran l'exercici d'enguany amb un deute menor que el previst, un 2'1 per cent del PIB. Oposició i sindicats reaccionaren amb fredor a l'anunci de rebaixa per a enguany i insistiren a criticar les previsions per al 99, pel temor que el control del dèficit repercuteixi negativament en les despeses socials.

L'IPC a final d'any se situarà en l'1'9 per cent, dos punts per sota de la previsió inicial de l'Executiu, segons afirmà el vicepresident segon del Govern i ministre d'Economia i Hisenda, Rodrigo Rato. Amb aquesta xifra, l'Economia espanyola se situa a la senda per reduir les distàncies que la separen de l'índex de preus dels nostres socis comunitaris.

Així mateix, el ministre anuncià que els comptes de l'Estat tancaran l'any reduint els seus números vermells, fins situar-los per sota de l'objectiu inicial. Segons Rato, el dèficit públic serà inferior al 2'1 per cent del PIB, enfront del 2'4 per cent inicialment programat. Mentre, els pressuposts per a l'any que ve situen l'objectiu de dèficit en l'1'6 per cent. El ministre es mostrà optimista respecte a l'evolució de l'economia espanyola, encara que reconegué que la crisi financera afectarà el comerç exterior espanyol. «La política aplicada ens ha dotat de marges suficients per afrontar la nova situació amb confiança», afirmà, alhora que subratllava que els pressuposts generals de l'Estat per a l'any que ve perllongaran el creixement i la creació de llocs de feina i milloraran les prestacions socials i els serveis públics.

L'anunci del Govern rebaixant els objectius de dèficit i inflació per a enguany va ser acollit amb fredor i escepticisme per l'oposició, que preferí criticar les previsions per al 1999. PSOE i IU coincidiren a acusar Economia de maquillar els comptes per reduir el dèficit públic i de posar en perill les despeses socials, en ignorar els efectes que la crisi financera puguin tenir sobre el nivell de creixement econòmic.

El candidat socialista a la presidència del Govern, Josep Borrell, acusà Rato d'introduir Espanya en el segle XXI «fent marxa enrere en protecció social amb uns pressuposts maquillats i sense realisme, atès el moment fràgil i volàtil de l'economia mundial i mentre el diàleg social s'empantanega i es trenca».

Borrell criticà el Govern per no modificar el pressupost elaborat abans de l'estiu, «tot i que la majoria dels experts preveuen una desacceleració del creixement econòmic per al 1999, fins situar-lo entre el 3 i el 3'5 per cent».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris