algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

El Govern descarta un pacte amb el PNB per fidelitat als votants

Aquesta decisió va ser presa dilluns en una reunió que es féu a la Moncloa

El president del Govern, José María Aznar, ha decidit descartar de moment qualsevol pacte amb el PNB que impliqui formar govern en el País Basc per no decebre els votants. Aquesta decisió va ser presa dilluns a la reunió de «matines» que el cap de l'Executiu realitzà a la Moncloa amb els seus més estrets col·laboradors, segons indicaren fonts assistents a la reunió.

En aquesta reunió s'analitzaren els resultats electorals de les eleccions basques i es perfilaren les primeres estratègies a seguir pel partit. La consigna adoptada és no pactar amb la formació que lidera Xabier Arzalluz, ja que des de les altes instàncies de l'Executiu es pensa que els bascs no han votat el PP perquè després firmin acords amb els nacionalistes. Creuen que els electors han premiat el sofriment que s'ha vist obligat a viure el PP com a conseqüència de l'assot terrorista i, sobretot, a la fermesa manifestada pel Govern en política antiterrorista.

No obstant això, estan oberts al diàleg amb el PNB, en general, i amb el futur lehendakari, el penebista Juan José Ibarretxe, en particular, i a estudiar amb deteniment les propostes polítiques que els facin per a Euskal Herria, encara que són conscients que, avui per avui, existeixen grans «diferències naturals» amb el PNB, sobretot pel que fa referència al Pacte d'Estella.

La hipòtesi que manegen els estrategues del PP és que les negociacions per formar gabinet a Vitòria seran llargues i que el PNB formarà un Govern en minoria amb Eusko Alkartasuna (EA), formació que, d'altra banda, i sempre segons aquestes fonts, veta qualsevol tipus d'acord del partit d'Arzalluz amb el PP.

Els socialistes, segons la tesi que es va tractar a la reunió de Moncloa, podria finalment pujar-se al «carro» del PNB per constituir, novament, un govern tripartit. En qualsevol cas, els pactes que pugui realitzar el PNB estaran molt supeditats als que manegin llavors per les eleccions municipals del 13 de juny.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris