lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
24°

El Govern espanyol condiciona un pacte PP-PNB a la ruptura de Lizarra

Iturgaiz diu que Euskadi necessita moderació i no la «radicalitat» del pacte d'Estella

Membres de l'Executiu i destacats dirigents del PP són contraris a qualsevol possibilitat de pactar amb el PNB per formar Govern a Euskadi mentre la formació que lidera Xabier Arzalluz no trenqui els compromisos subscrits amb EH, EA i IU-EB a la Declaració de Lizarra.

El president del PP basc, Carlos Iturgaiz, explicà ahir que en la seva propera reunió amb Juan José Ibarretxe transmetrà al vencedor de les eleccions que allò que necessita Euskadi són «polítiques moderades i centrades» i no la «radicalitat i l'aventura» d'Estella.

Iturgaiz i els líders provincials del PP basc presentaren davant la comissió permanent del Partit Popular, presidida per José María Aznar, la seva anàlisi dels resultats electorals de diumenge, pels quals reberen la felicitació de la direcció del partit, que considerà acomplits tots els objectius.

El president del PP basc comparegué davant els mitjans de comunicació amb el coordinador general del partit, Àngel Acebes, qui assegurà que els resultats «no són l'únic determinant» pel futur del procés de pau, ja que considerà que «és el conjunt de totes les actuacions» el que determinarà l'èxit final del procés.

També es referí a Lizarra el ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja, qui advertí que no és possible introduir-se en un Executiu amb un pacte com el d'Estella de fons.

Segons fonts populars, el partit creu que existeix un pacte no escrit entre el PNB i HB fins a les eleccions municipals, circumstància que dificultaria encara més un possible acord amb els penebistes.

En aquesta línia, Mayor Oreja comentà que té «la certesa moral» que a més de l'«escenificació de Lizarra» existeixen altres acords del PNB, per això és necessari que hi hagi un aclariment «de fons» en el qual la formació vencedora dels comicis bascs expliqui «què ha acordat amb ETA, amb HB i amb EA». «No és possible introduir-se en un Govern amb un acord de fons», subratllà, després de destacar que, no obstant això, és el PNB i Ibarretxe els que «han d'assumir el protagonisme».

De la seva banda, el ministre per a les Administracions Públiques, Mariano Rajoy, declarà a Barcelona que «si alguna cosa queda clara en els resultats electorals és que Euskadi és enormement plural».

«La iniciativa del nou Govern basc ha de partir del PNB, i a partir d'allà parlarem. Per part del PP hi ha uns principis per defensar. Són els de la Constitució i els de l'Estatut. Estam disposats a parlar, però el PNB ha d'aclarir moltes coses», afirmà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris