cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 28°
31°

Suïssa demana que Pinochet continuï detingut a Londres per extradir-lo

Les acusacions volen l'entrega de l'exdictador per genocidi, terrorisme i tortures

El cas Pinochet continua travessant fronteres. La Policia suïssa demanà ahir al Regne Unit ordenar el manteniment d'Augusto Pinochet en detenció provisional amb fins d'extradició, segons un comunicat de la Policia suïssa.

L'Oficina Federal es basa en una ordre de detenció emesa per les autoritats judicials de Ginebra que han emprès un procés penal per segrest, segrest amb circumstàncies agreujants i assassinat d'Alexis Jaccard, que tenia doble nacionalitat (suïssa i xilena).

Tot i que els fets es produïren fa més de 20 anys, aquests no han prescrit, segons indicà aquest comunicat. Encara no s'ha establert cap termini per a la presentació de la petició formal d'extradició per part de Suïssa, afegeix aquest comunicat de l'Oficina Federal.

A més, un grup de ciutadans xilens exiliats a Bordeus (França), entregaren ahir al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón una llista de 69 francesos desapareguts durant el règim de Pinochet, perquè l'uneixi a la causa que segueix contra ell.

Suècia  

Un altre grup d'exiliats, en aquest cas exiliats a Suècia, presentaren una querella contra el general pel segrest i assassinat de diversos membres de la seva família. Aquests exiliats desitgen que aquesta iniciativa serveixi per començar un procés semblant en tot Europa, amb el fi de pressionar el Regne Unit perquè accedeixi a extradir l'exdictador a Espanya.

De la seva banda, els advocats de l'acusació al sumari que instrueix Baltasar Garzón pels espanyols desapareguts durant les dictadures militars a Xile i a l'Argentina sol·licitaren ahir l'extradició de Pinochet pels delictes de genocidi, terrorisme i tortures. El jutge Garzón va donar un termini a les parts perquè informassin, a favor o en contra, de l'extradició de l'exdictador, i aquest termini va finalitzar a les 24 hores de dissabte passat. Excepte la Fiscalia, que va informar en contra, tots els lletrats de l'acusació varen sol·licitar el procés extradicional.

Enrique Santiago ho va fer en nom d'Esquerra Unida, l'Associació Lliure d'Advocats, Associació Contra la Tortura, Associació de Familiars de Detinguts i Desapareguts a l'Argentina, i l'Associació pro Drets Humans d'Espanya, entre d'altres; Manuel Ollé, en representació de les Mares de plaça de Maig; i Juan Garcés i Manuel Murillo, com a acusació particular i popular al sumari.

Segons l'acusació popular, «la llei penal del Regne Unit estableix penes superiors a un any per als responsables de la comissió de delictes de genocidi i tortures, per la qual cosa almenys s'aprecia la doble incriminació exigida per l'article 2.1 del Conveni Europeu per donar lloc a l'extradició que ha estat sol·licitada».

Els lletrats mantenen que el delicte de terrorisme del nostre Codi Penal es correspon amb els tipus penals britànics establerts per la legislació d'aquest país com a assassinats, lesions, incendis, atemptat, així com conspiració per a la realització dels anteriors.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris