cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
22°

Ardanza diu que les «coses continuen igual» i que els guanyadors són els bascs

Ibarretxe anuncià que ja ha contactat amb les altres formacions per formar Govern

El lehendakari sortint, José Antonio Ardanza, assegurà que les «coses continuen igual» perquè els escons nacionalistes, 41, igualen els de l'anterior cita amb les urnes del 1994, alhora que advertí que, al marge dels resultats, ningú no «serà capaç d'arriscar el procés de pau» i assenyalà que la pujada d'EH «vigoritza la posició dels demòcrates».

Ardanza, que comparegué davant els mitjans de comunicació a la seu de la Lehendakaritza, mostrà el seu convenciment que les «coses continuen igual», ja que la suma dels escons que obtenen PNB (21), EA (6) i EH (14) ofereix un resultat de 41 seients parlamentaris, els mateixos que les forces nacionalistes ostentaven al'anterior legislatura.

Felicità els electors bascs per l'alt nivell de participació de la jornada que, segons ell, és equiparable al que s'aconsegueix en tots els països d'àmbit democràtic. «Ens hem de felicitar perquè hi ha hagut un gran guanyador que ha estat la societat basca», indicà.

En matèria de l'escenari de pau obert després de la treva d'ETA i tenint en compte la resposta ciutadana d'ahir a les urnes, Ardanza avançà la seva seguretat que «al marge dels resultats, el camí de la pau és imparable». «Aquests resultats no impediran que la pau avanci», postil·là.

A més, quan se li va demanar per la pujada d'EH amb 14 escons, tres més que el 1994, contestà: «No vigoritza la posició d'ETA, sinó que vigoritza la posició dels demòcrates».

Per Ardanza, s'ha demostrat que el món d'ETA i els votants d'HB que els havien retirat el seu suport «desitjaven fer política sense pistoles». «ETA ha d'interpretar-ho com un resultat en què els votants li diuen que volen democràcia i no lluita armada», assenyalà.

A més, no va donar importància a la pèrdua d'un escó de la seva formació, el PNB, i ho va justificar per l'alta participació registrada en els comicis bascs.

D'altra banda, el president del PNB, Xabier Arzalluz, demanà als que han plantejat les eleccions basques com si fossin un referèndum, en referència a PP i PSE-EE, que treguin ara les conseqüències del manteniment, quant al nombre d'escons, de les formacions nacionalistes i el seu augment en vots.

A la roda de premsa en la qual el PNB ha analitzat els resultats electorals, Arzalluz criticà durament populars i socialistes per recórrer, segons ell, al vot de la por, mentre que Juan José Ibarretxe, el candidat del partit més votat, anuncià que ja ha contactat amb els líders de les altres formacions per començar les converses per a la formació del nou Govern basc.

El president del PNB reiterà que aquesta ha estat la campanya més «bruta» que ha viscut i assegurà que «com a home públic no ho oblidaré».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris