cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Fungairiño demana que no es proposi al Govern l'extradició de Pinochet

Piqué: «La Fiscalia advocà per arxivar el cas quan governava el PSOE»

Segons el que estava previst, el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Eduardo Fungairiño, informà en contra de l'extradició del general Augusto Pinochet en trobar que no existeixen motius per això. Així, sol·licita que es comuniqui al Govern que no demandi a les autoritats britàniques l'extradició i que es posi en coneixement d'aquestes que han estat recorreguts els dos actes del jutge Baltasar Garzón relacionats amb la detenció de l'exdictador per considerar-los nuls i que vulneren la Constitució espanyola. En l'informe, Fungairiño es basa, en primer lloc, en què només el fiscal i el jutge poden sol·licitar aquesta petició, en no estar legitimades per això les parts acusadores. En el cas concret de Pinochet, destaca que ni tan sols «són considerades com a tals», ja que «el fiscal presentà recurs contra l'admissió de querella».

A més, la fiscalia sosté que la Llei d'enjudiciament criminal ordena al jutge d'Instrucció que s'abstengui de dirigir el procediment contra un senador i l'obliga a obtenir la corresponent autorització del Cos Col·legislador al qual pertany. En aquest sentit, recorda que la competència per a l'enjudiciament de diputats i senadors correspon a la Sala Segona del Tribunal Suprem, i assenyala que la prerrogativa establerta per als aforats espanyols és igualment aplicable als que gaudeixen d'una situació semblant a l'estranger. De la seva banda, el Govern central, a través del seu portaveu, Josep Piqué, condemnà ahir «rotundament» tots els règims dictatorials i qualificà de «repugnant» la dictadura xilena. A més, va retreure al PSOE que intenti donar «lliçons» a l'Executiu i recordà que quan els socialistes estaven en el Govern, la Fiscalia de l'Audiència ja sol·licità l'arxiu de la causa de desapareguts a Argentina i Xile.

«Tenc la mateixa opinió d'altres dictadures que han existit o existeixen en aquests moments en el món», explicà Piqué en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, durant la qual advertí el PSOE, sense citar-lo expressament, que no accepten «lliçons».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris