cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

Els partits bascs demanen el vot massiu en tancar la campanya

Aznar adverteix que suposats missatges conciliadors poden comportar dies trists

Els candidats i partits que competeixen en les eleccions al Parlament basc que tindran lloc demà feren el possible per convèncer els electors dubtosos, amb motiu del tancament de la campanya, marcada per la treva d'ETA i la discussió sobre el futur d'Euskadi. Tots ells coincidiren a demanar una participació massiva.

Els partits d'àmbit estatal, com el PP, PSOE i IU, acudiren a més amb els seus líders estatals.
A la presència del president del Govern, José María Aznar; el seu vicepresident primer, Francisco Alvarez Cascos, i cinc dels seus ministres en l'acte del PP a Vitòria, respongué el PSE-EE amb el reforç en la localitat biscaïna de Portugalete del secretari general del PSOE, Joaquín Almunia, mentre IU tancava la campanya a Bilbao amb el seu coordinador general, Julio Anguita.

El president del Govern, José María Aznar, afirmà anit a Vitòria que «empenyor la meva paraula que la Constitució i l'Estatut continuaran sent la millor garantia de les llibertats, del futur, la prosperitat i l'autogovern».

Davant prop de 1.200 persones que omplien el poliesportiu Sansomendi de la capital alabesa i el seu candidat a lehendakari, Carlos Iturgaiz, Aznar assegurà que «els violents no faran la pau a la seva mesura. La pau es farà a la mesura de tots els bascs».

El president del PP llançà també un missatge a l'organització armada ETA i va dir que «no és temps de gests, sinó de decisions, de compromisos i proves d'una voluntat real de pau. Ha arribat el moment de dir que s'abandona d'una vegada i per a sempre la violència a Euskadi».

El president del PNB, Xabier Arzalluz, tancà anit la campanya electoral del seu partit recordant a Jaime Mayor Oreja i Ramón Jáuregui que ells eren delegats del Govern a Euskal Herria quan es cometeren atemptats terroristes contra membres i simpatitzants d'ETA a França.

Arzalluz dedicà el seu discurs en el pavelló de la Casilla de Bilbao, amb el candidat del seu partit, Juan José Ibarretxe, a atacar el PP i el PSOE per haver recorregut, segons ell, al vot de la por, el que considerà un «delicte d'aquesta democràcia» que el PNB no oblidarà després de les eleccions.

El secretari general del PSOE, Joaquín Almunia, assegurà ahir que, per eliminació de la resta de candidats a lehendakari, l'única «alternativa real» per afrontar el futur de l'Euskal Herria és el PSE-EE i el seu candidat, Nicolás Redondo Terreros.

El dirigent socialista repartí crítiques entre els nacionalistes, als qui acusà d'anar a Lizarra a «pescar en aigües tèrboles» i truere avantatge polític, i al Govern del PP, al qual responsabilitzà d'haver seguit les reivindicacions del PNB i d'haver «agenollar-se en les seves negociacions».

A Barakaldo, el portaveu d'HB i cap de llista d'EH per Guipúscoa, Arnaldo Otegi, assegurà que «les solucions només tenen dos cognoms en aquest país: autodeterminació i territorialitat» i que «votar EH és dir sí a la pau, però no a una pau assèptica d'aquests que diuen que la pau no té preu».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris