cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Mayor lleva rellevància al comunicat d'ETA

Almunia afirma que «ni ara ni mai» l'Executiu ha de parlar amb la banda sobre HB

El Govern no està disposat a donar rellevància al comunicat del grup armat ETA té previst divulgar en la cadena britànica BBC. Tampoc no creu que sigui el moment de pronunciar-se sobre la legalitat d'aquesta declaració, ja que la pau a Euskadi arribarà per la mobilització de la societat basca, i no per les paraules de la banda armada. La possibilitat que, si ETA demostra que la treva és definitiva, l'antiga cúpula d'HB sigui excarcerada abans del previst, rebé les crítiques del secretari general del PSOE, Joaquín Almunia, qui subratllà que «ni ara ni mai» l'Executiu pot parlar amb la banda sobre aquest tema. El ministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, recordà en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que els comicis bascs s'iniciaren amb un gran protagonisme de l'organització armada a causa de la declaració de treva, que entrà en vigor el passat 18 de setembre. Per això, encara que no descartà "en al·lusió al comunicat etarra" la possibilitat que tornàs a intentar aconseguir aquesta notorietat, subratllà que la societat ha de separar el fonamental de l'accessori.

En aquesta línia, expressà la seva satisfacció per desconèixer el contingut concret del missatge que pensa llançar ETA, ja que això li permet no formar part de l'«escenificació dels terroristes».

«L'important no és el que digui ETA, sinó el que decideixin els bascs diumenge», subratllà el ministre, que va dir que els comicis són «determinants i crucials». Mayor Oreja destacà que aquesta no ha de ser només l'actitud del Govern, sinó de «tots», ja que el que «faci o deixi de fer» el grup armat aquests darrers dies no ha de ser el més rellevant. «El més important en aquests moments és la participació i la veu dels bascs, perquè si tenim confiança en nosaltres podem donar un impuls a la pau», reiterà.

El conseller d'Interior del Govern basc, Juan María Atutxa, indicà que no seria «gens anormal» que ETA llançàs un missatge de suport a Euskal Herritarrok ja que en altres convocatòries ha fet el mateix. «El destacable és que són les primeres eleccions en la democràcia que se celebren sense el temor que ETA premi el gallet», afegí.

«No devem estar sotmesos a una política de pèndol, de banda a banda, perquè es produeixin esdeveniments novedosos», sentencià.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris