cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 28°
33°

El Govern diu que ETA farà un comunicat per demostrar el seu control sobre el PNB

Mayor Oreja anuncia que és possible que el grup armat faci una declaració en les pròximes 48 hores

El ministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, respongué ahir el suposat anunci que prepara ETA abans de les eleccions basques del diumenge que ve. Després de manifestar el seu escepticisme, subretxà que el grup armat no oferirà la pau definitiva a canvi dels presos, però indicà que sí és possible que faci pública una declaració en les properes 48 hores per demostrar que ETA ha comandat i els nacionalistes els han deixat. Mayor Oreja va ser taxant respecte a la possibilitat que el text d'ETA versarà sobre el canvi de la pau per presos. «Ells mateixos faran l'esforç de no unir mai la pau al tema dels preus», indicà. Després d'admetre que sí es poden efectuar canvis en la politica penitenciària perquè aquesta sigui «més ambiciosa» i «profunda», i subretxà que no es deixarà els presos etarres en llibertat. «Els presos no poden sortir d'un dia a l'altre als carrers d'Euskal Herria», sentencià.

El que sí es factible, en opinió del ministre, és que l'organització armada faci un comunicat perquè confirmi que entre tots els signants de l'acord de Lizarra "subscrit per PNB, HB, EA, IU-EB i altres 19 organitzacions" «ETA és qui administra». «L'acord no el dirigeix el PNB, el dirigeix HB i ETA i lidera la Declaració de Lizarra, la lidera ETA», reiterà. Segons aquest plantejament, el titular d'Interior destacà que aquest és el «preu» o la «contrapartida» que han hagut de pagar els nacionalistes bascs. «Això és el que jo crec que posarà de manifest el fet que avui faci una declaració ETA i ho farà per donar suport políticament a un front nacionalista i per definir la construcció nacional d'Euskadi i per dir que mana ETA i d'alguna manera aquest serà el comunicat d'ETA, que tindrà un marcat caràcter electoral», sentencià.

Mayor Oreja indicà que davant d'aquest fet, els bascs han de ser conscients que «alguns» han ajudat a pujar la banda terrorista en el terreny polític el suficient perquè estigui present en les eleccions i els ciutadans es mobilitzin «totalment» el dia 25. El ministre també reiterà el seu escepticisme sobre si ETA respectarà els resultats electorals, ja que «no ho han fet mai». «Desig que el temps digui que sí», continuà.

«Tant de bo que quan el front nacionalista no vagi aconseguint els objectius que ells pensen, ETA segueixi mantenint la seva paraula de no matar», afegí.

A la BBC 

El conseller d'Interior del Govern basc, Juan María Atutxa, no descarta que ETA difongui un comunicat a través de la BBC abans de la realització de les eleccions basques el pròxim diumenge. «Em consta aquest fet però no tinc dades amb caràcter oficial», assegurà. En declaracions a Catalunya Ràdio, Atutxa afirmà que desconeixia el contingut del comunicat, encara que considera que amb tota probabilitat la intenció de l'escrit és demanar el vot per a Euskal Herritarrok. De la seva banda, un portaveu de la BBC confirmà la notícia. Aquest documental, que anirà inserit en un ampli programa dedicat a la situació a Euskal Herria, les perspectives de pacificació i les elecciones, serà presentat davant la premsa espanyola la setmana que ve a Bilbao i a Barcelona, i emissores d'Euskadi i Catalunya ho divulgaran, afegí la mateixa font.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris