cielo claro
  • Màx: 32°
  • Mín: 29°
33°

El Parlament Europeu demana a Espanya que sol·liciti l'extradició de Pinochet

Els advocats de l'exdictador xilè comencen l'acció legal per a la seva llibertat

El Parlament Europeu aprovà ahir a Estrasburg per 184 vots a favor, 12 en contra i 14 abstencions una resolució en virtut de la qual es demana al Govern espanyol que sol·liciti al Regne Unit l'extradició del general xilè Augusto Pinochet, detingut a Londres des de divendres passat, si així ho demanen els tribunals de Justícia.

En una resolució presentada pels grups Socialista i Verd, i adoptada per 184 vots a favor, 12 en contra i 14 abstencions, l'Eurocambra «insta el Govern espanyol que, en cas que les autoritats judicials ho requereixin sol·liciti amb la major rapidesa l'extradició del general Pinochet, a l'objecte que pugui comparèixer en les diferents causes obertes a Espanya sobre els delictes que se l'imputen». A més, els eurodiputats felicitaren les autoritats judicials espanyoles i britàniques per la seva «eficaç col·laboració» en la detenció del general Pinochet. Els parlamentaris consideren que el tractat de la Unió Europea del 1992 «obliga els Estats membres a cooperar en la lluita contra la delinqüència internacional».

D'altra banda, els advocats de Pinochet començaren ahir una acció legal per obtenir l'anul·lació de l'ordre de detenció del seu defensat i evitar la possibilitat de la seva extradició. A petició dels advocats de Pinochet se celebrà ahir, en un tribunal londinenc, una audiència en la qual denunciaren la «il·legalitat» de la detenció del general retirat ordenada per Garzón i que contempla la possibilitat que Espanya demani la seva extradició.

El jutge lord Schiemann ajornà fins dilluns la vista judicial en la qual la defensa planeja introduir un «habeas corpus» contra la detenció de Pinochet, però demanà al representant de la causa presentada per Garzón, Alun Jones "designat per la Justícia britànica" la presentació per escrit dels arguments sobre el cas.

El representant del senador xilè, Clive Nicholls, sostingué que l'ordre cursada per Garzón que es refereix a una «única ofensa» "sobre l'assassinat de ciutadans espanyols durant la dictadura xilena" té caràcter d'«extraterritorialitat».

Nicholls acceptà l'ajornament de la vista judicial però subratllà la necessitat que el cas sigui tractat en el tribunal «tan prest com sigui possible».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris