cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 27°
32°

Atutxa assegura que té notícies que podria haver-hi una novena assemblea d'ETA

El grup armat té previst celebrar consultes a París, nord de França i Bèlgica

El conseller d'Interior del Govern basc, Juan María Atutxa, assegurà ahir a Bilbao que posseeix informacions extraoficials que hi podria haver aviat una novena assemblea d'ETA, encara que li falten dades oficials que ho acreditin. Des del Govern central, el ministre de l'Interior, Jaime Mayor Oreja, no descartà que els dos etarres deportats que desaparegueren dia 19 de Santo Domingo apareguessin en aquesta «suposada» reunió. Mentrestant, diverses fonts indicaren que ETA té previst celebrar «consultes», i no una assemblea, el mes de novembre a París, nord de França i Bèlgica per debatre el seu futur.

Atutxa, que acudí a Bilbao a inaugurar un seminari en el Museu Guggenheim, afirmà que aquesta nova assemblea respondria a una «vertadera lògica», ja que al llarg dels darrers trenta anys no s'ha produït cap «novetat» com la declaració de treva total i indefinida. El màxim representant d'Interior del Govern basc recordà que en ocasions anteriors es produïren dues paralitzacions de la violència d'ETA. La primera tingué lloc el gener del 1988, que donà lloc a les frustrades converses d'Alger "celebrades el 1989", i que resultà ser, segons Atutxa, «totalment condicionada, amb termini fix i condició imposada». La segona es produí el juny del 1996, i suposà una treva «irrisòria, vergonyant de set dies, una vertadera presa de pèl».

En canvi, en aquesta ocasió, per Atutxa la situació és diferent, l'alto el foc és «d'altres característiques i altra naturalesa, incondicional, unilateral, indefinida». Afegí que la societat ha sabut «donar la cara» en aquesta situació i que ETA és «conscient» que «per aquest camí ningú no acotarà el cap».

Atutxa també es referí a Belén González Peñalva, Carmen, i a Angel Iturbe, Ikula, confinats a Santo Domingo i desapareguts dia 19. El conseller d'Interior eludí relacionar aquest fet amb la possible assemblea etarra i indicà que no s'ha de donar «excessiva importància» a aquestes persones «perquè tampoc no tenien massa rellevància en aquest món».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris