cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Pinochet combatrà amb «resolució» qualsevol temptativa d'extradició

El president Eduardo Frei reiterà la seva oposició a la investigació espanyola

L'exdictador xilè Augusto Pinochet va dir ahir que lluitarà contra els intents del jutge espanyol que intenta extradir-lo del Regne Unit per afrontar els càrrecs de genocidi, tortures i terrorisme. «Qualsevol intent d'extradir-lo del Regne Unit serà afrontat amb resolució», assegurà la firma londinenca d'advocats Kingsley Napley. Els Estats Units preferiren no pronunciar-se sobre l'arrest i assenyalaren que es tracta d'un assumpte d'Espanya i el Regne Unit. «L'estatus de Pinochet a la Gran Bretanya i la seva possible participació en crims que es troben sota investigació per la Justícia espanyola són assumptes dels governs i els tribunals d'aquests països», va dir el portaveu del departament d'Estat, James Rubin.

La detenció de Pinochet no ha caigut molt bé a la dreta xilena. Efectius de la Policia antidisturbis dispararen als manifestants de dretes que cremaren banderes davant l'ambaixada britànica a Santiago. Mentrestant, els comunistes xilens celebraren l'arrest amb una festa al carrer. Xile ha protestat oficialment i el president Eduardo Frei reiterà la seva oposició a la investigació espanyola. Els analistes polítics afirmaren que els esforços de Frei perquè els xilens oblidin el seu passat i creïn un futur en harmonia s'han fet ara molt més complicats.

L'ambaixador xilè a Londres, Mario Artaza, va dir que el seu Govern «no intenta protegir Pinochet del pes de la llei». «Intentam protegir les nostres institucions. Intentam protegir qualcú que està viatjant amb passaport diplomàtic xilè, intentam protegir qualcú que és senador», afirmà als periodistes després de reunir-se amb funcionaris del Ministeri d'Afers Exteriors britànic. El canceller xilè José Miguel Insulza insinuà que Pinochet no hauria d'haver donat per garantida la seva immunitat. «En la seva posició, jo no hauria viatjat», va dir Insulza. L'amor que professava Pinochet cap al Regne Unit podria ser la primera víctima del procés.

L'exdictador confessà recentment a la revista New Yorker que el civisme britànic i el seu respecte per la legalitat el convertia en el lloc ideal per viure.

Els seus estrets lligams amb Gran Bretanya daten de la guerra de les Malvines del 1982.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris