cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 27°
32°

Mayor veu la negociació amb ETA sobre els presos com una hipòtesi de feina

El ministre assegura que ningú no vol «matxucar» els reclusos del grup armat

El Govern s'està plantejant la possibilitat de negociar directament amb ETA la situació dels seus presos després de les eleccions basques, sempre que la banda terrorista respecti el resultat que surti de les urnes. Segons explicà ahir el ministre d'Interior, Jaime Mayor Oreja, aquesta és una hipòtesi de treball «òbvia», que alguns mitjans de comunicació han tractat com una notícia quan en realitat és només una deducció lògica.

Mayor Oreja, que participà juntament amb els exministres d'Interior, Juan Alberto Belloch i Antoni Asunción, en la presentació del llibre de la periodista María Àngeles Escrivá El camino de vuelta. La larga marcha de los reinsertados de ETA, assegurà que ningú no vol «matxucar» els presos del grup armat. «El que volen els espanyols és que desapareixi el terror», sentencià, després de comentar que en aquest moment els reclusos estan vivint entre la desorientació i l'alleujament.

Insistí que el primer que ha de fer ETA és justament el contrari del que ha fet fins ara, és a dir, respectar el resultat dels comicis del pròxim diumenge, confirmant així l'autenticitat del procés.

Per Mayor Oreja, fins ara no hi ha hagut un debat a fons sobre la política penitenciària, sobretot pel que fa a aquest col·lectiu de presos tan complex. Explicà que els ministres d'Interior només han comptat amb sondeigs sobre la conveniència o no de dialogar amb ETA i assegurà que per a la reinserció és «essencial» la voluntat dels reclusos.

En els mateixos termes s'expressà Belloch, qui assegurà que el més important, a partir d'ara, quan la política penintenciària serà fonamental, és «la capacitat dels presos per autodeterminar-se d'ETA». Antoni Asunción, per la seva banda, assegurà que els reclusos de la banda tenen un carceller d'excepció en la seva pròpia ETA.

Des del Partit Socialista, el seu secretari general, Joaquín Almunia, explicà, en la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiva Federal, que la direcció del partit va intentar esbrinar si la postura oficial del Govern era realment negociar amb la banda terrorista.

Després d'assegurar que ningú no li havia confirmat aquest extrem conclogué que es tracta d'una «filtració» a la premsa i insistí que, en tot cas, aquest tipus de decisions haurien de prendre's després de consultar amb les forces polítiques basques i estatalistes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris