cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
24°

Hisenda ha descobert en els darrers dos anys 2'1 bilions de frau fiscal

Aquesta xifra suposa un augment del 34 per cent respecte del període 94-96

Hisenda ha descobert en els dos darrers anys un frau fiscal de 2'1 bilions de pessetes, un 34 per cent més que el registrat durant el període 1994-1996, segons anuncià ahir el secretari d'Estat d'Hisenda, Juan Costa, després de fer balanç del pla bianual per a la millora del Compliment Fiscal i la Lluita contra el Frau Tributari i duaner.

En total, el frau fiscal detectat arribà als 467.313 milions de pessetes en gestió tributària, un 32 per cent més que en els dos anteriors, mentre que en el cas de la inspecció financera s'elevà fins als 1'2 bilions de pessetes, un 20'2 per cent més.

Els majors resultats s'aconseguiren en el terreny de duanes i imposts especials, amb un frau descobert de 208.956 milions, un 115'1 per cent més, igual que en la recaptació, amb un augment d'un 108'5 per cent fins arribar als 231.093 milions de pessetes.

Costa, que no precisà les dades en les distintes variacions de l'impost, va recalcar la importància no només del volum de frau descobert, sinó en el conjunt de mesures adoptades que es tradueixen en una millora de la recaptació tributària, igual que altres «resultats immediats».

En aquest sentit, destacà que durant enguany, i a conseqüència de la lluita contra el contraban en duanes, Tabacalera ha venut 335 milions de capsetes més, la qual cosa s'ha saldat en uns ingressos extraordinaris de 90.000 milions de pessetes i permet una caiguda d'aquest tipus de frau en dos anys del 14 per cent a un 6 por cent.

Costa va destacar que les mesures recollides en el plan bianual de lluita contra el frau, aprovat el 1996, tant en la seva vessant repressiva com preventiva ha aconseguit una millora dels nivells de recaptació que ha impulsat «el creixement de la recaptació en molts imposts per sobre del creixement de les dades macroeconòmiques», com ho demostra la marxa d'imposts com l'IVA.

El secretari d'Estat aprofità per anunciar la creació de l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF), amb la qual Hisenda preveu apostar «fortament» per l'anàlisi del frau com a «fenomen global», i no només en la relació individualitzada dels contribuents, sinó com un fenomen més complex.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris