cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

El Govern dóna llum verd a la llei de la responsabilitat penal del menor

Distingeix dos trams d'edat, de 13 a 16 i de 17 a 18 anys, i fixa com a objectiu principal la reinserció

El Consell de Ministres donà ahir llum verd a l'avantprojecte de Llei orgànica reguladora de la Responsabilitat penal dels menors, que estableix un procediment, en el qual prima l'interès del menor, a l'hora d'exigir-li una responsabilitat quan cometi algun delicte tipificat en el Codi Penal. El text exclou els menors de 13 anys i distingeix dos trams d'edat: de 13 a 16 i de 17 a 18 anys.

Aquest avantprojecte contempla 14 mesures de caràcter sancionador-educatiu i preveu que la seva durada no podrà excedir de dos anys, excepte en els majors de 16 anys, per als quals podrà estendre's fins a cinc si el delicte és comès amb violència o intimidació de les persones o amb greu perill per a la vida o integritat física de les mateixes.

A més, s'inclou la responsabilitat civil solidària del menor i els seus pares, però deixa oberta la possibilitat que el jutge la moderi quan els progenitors no haguessin afavorit la conducta del menor.

El principal objectiu del text és aconseguir una reinserció i reeducació efectives del menor. Per això preveu que la selecció de la mesura sancionadora i la seva execució es realitzin tenint en compte el principi de flexibilitat, valorant les seves circumstàncies familiars i socials, i no només el delicte.

Aquest tractament del menor infractor recull les indicacions del Tribunal Constitucional, així com la normativa de Dret Internacional.
El present projecte exclou del seu àmbit al menor de 13 anys en estimar que les infraccions comeses per nins que no arribin a aquesta edat no mereixen una intervenció de l'aparell judicial de l'Estat, i han de trobar la seva resposta en l'àmbit educatiu i familiar.

D'altra banda, el tractament sancionador educatiu més acord amb les circumstàncies del menor fan considerar dos trams d'edat: de 13 a 16 anys i de 17 a 18 anys.

Violència domèstica

La Junta de Fiscals de Sala aprovà ahir una circular per reforçar l'acció dels fiscals contra els maltractaments a les dones, amb mesures com demanar presons preventives i acusar com a delicte fets d'escassa importància si la violència és habitual, fins i tot a partir de dues agressions. Al terme de la Junta, integrada per la cúpula de la Carrera, el fiscal general de l'Estat, Jesús Cardenal, explicà que la circular serà remesa a totes les fiscalies.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris