lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 15°
16°

Rojo assegura que la inflació quedarà dues dècimes per sota de la previsió

Precisà que la crisi és geguda a equivocacions i que podria afectar el creixement

A pesar que la situació de crisi internacional és «altament incerta» i queden pendents nombroses incògnites sense resoldre, Europa podrà capejar de manera més favorable que altres zones del món les turbulències, mentre que a Espanya l'escenari continua sent positiu, sobretot pel que fa als preus, que se situaran enguany en l'1'9 per cent, dues dècimes per sota de la previsió oficial, encara que a pesar de la seva bona marxa no s'ha de baixar la guàrdia.

Així ho anuncià ahir el governador del Banc d'Espanya, Luis Àngel Rojo, qui precisà que la inflació es col·locarà entre l'1'7 i l'1'9 el 1999 i avançà que és «altament probable» que els tipus d'interès de la zona euro no pugin del 3'3 per cent enguany.

«És previsible que baixin més del 3'3?», es demanà l'autoritat monetària, dependrà de com vagin les coses "es respongué", però és «molt altament probable» que no pugin d'aquest límit, en contra del que es creia fa mesos en funció de les expectatives d'inflació de l'àrea de la futura moneda única.

Els tipus no estaran per sobre d'aquest «sostre» del 3'3 quan acabi l'any, insistí Rojo durant una compareixença davant la Comissió de Pressuposts del Congrés dels Diputats, després d'atribuir la darrera baixada del preu dels doblers "que se situà en el mínim històric del 3'75 per cent" a aquesta circumstància.

«Estam ja en una posició extraordinàriament còmoda», afegí el governador, encara que aprofità per advertir que si les coses van malament i la crisi afecta Europa «més seriosament» del previst és possible que es baixin els tipus, però això és una cosa que encara no es pot preveure. Per aquesta raó, i malgrat que «en aquest món tan volàtil», res no és «sagrat», aquest escenari monetari en l'àmbit del club euro és bastant probable.

Rojo no volgué restar importància a les conseqüències d'una crisi mundial «que no és resultat del destí, sinó de les equivocacions dels homes», i, en el costat més obscur del discurs assenyalà que la previsió del Govern per al 1999, que xifra el creixement de l'economia espanyola en el 3'8 per cent «podria tal vegada veure's afectada a la baixa» en «unes dècimes» encara que això afecti l'execució pressupostària.

«Creixerà unes dècimes menys o creixerà molt menys?, es demanà Rojo, «aquest és el problema» "postil·là" per afegir, acte seguit, que el que succeeixi dependrà del clima financer internacional, que pot aclarir-se en els pròxims mesos o potser dur al temor de la setmana «tremendament pertorbadora» de l'FMI.

El governador del Banc d'Espanya, en to més distès, es referí a l'Assemblea passada del Fons Monetari Internacional (FMI). I ho féu afirmant que quan es reuneixen les autoritats financeres mundials en aquests fòrums es registren o «situacions de frenètic optimisme» o de «gran pessimisme», una cosa que es posà de manifest en aquest fòrum a mesura que se succeïen les reunions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris