cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 26°
26°

Els preus augmenten una dècima i davallen la taxa interanual a l'1'6%

La dada de l'IPC supera les previsions més favorables impulsada pel turisme

Els preus al consum pujaren només una dècima al setembre, fet que permet reduir la taxa d'inflació interanual a l'1'6 per cent, quatre dècimes per sota de l'aconseguit durant aquest mes de l'any passat i cinc menys a la dada de juliol. La bona marxa de l'Índex de Preus al Consum (IPC) en aquest mes, millor del ja avançat pels analistes, va ser impulsada per la caiguda dels preus dels serveis turístics, els més inflacionistes durant mesos anteriors, encara que aquesta ocasió frenaren les seves pujades i s'apuntaren un descens de cinc dècimes.

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicats ahir revelen que la inflació subjacent, és a dir, la que exclou els preus de l'energia i aliments frescs, els més volàtils de l'índex, no resgistrà cap canvi al setembre, per la qual cosa se situa en el 2'3 per cent en variació anual i en l'1'9 en la seva taxa acumulada enguany.

Els elements amb una major influència en els preus del cistell de la compra durant el mes passat varen ser el pollastre, el peix, la carn de boví i la fruita fresca, que experimentaren un augment d'un 2'3, un 1'2, un 0'9 i un 0'4 per cent respectivament, mentre que la carn de porc i la patata, que manté la seva caiguda en picat, s'apuntaren ambdues baixades del 3 i del 3'8 per cent.

A l'altra cara de la moneda se situaren altres elements com les despeses de comunitat dels habitatges, els medicaments, els vestits i l'ensenyança, que experimentaren pujades al setembre, mentre que, després de la forta estirada dels mesos d'estiu "que encengué la llum d'alarma d'analistes i Govern" els serveis i el turisme frenaren el seu recorregut alcista i caigueren cinc dècimes.

La positiva evolució dels preus durant el mes passat disparà els rumors entre analistes i inversors sobre un possible augment del preu del tabac, que roman sense canvis des del setembre de l'any passat, un fet que des del Govern es qualificà, juntament amb altres hipotètiques pujades, de «conjectures».

Per comunitats autònomes, els preus no experimentaren cap variació i es mantingueren estables a Andalusia, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Galícia, Múrcia i Navarra.

A les Balears, els preus pujaren un 0'1 per cent, igual que la mitjana estatal. Així, la inflació acumulada enguany queda fixada en l'1'6 per cent i l'IPC interanual en l'1'9 per cent.

Mentrestant, el secretari d'Estat d'Economia, Cristóbal Montoro, qualificà ahir d'«excel·lent dada» l'augment d'una dècima de l'IPC, i suggerí que els pensionistes seran els principals beneficiaris de la baixa inflació.

Preguntat per la possibilitat que les pensions augmentin el 1998 per sobre de l'IPC real, va evitar pronunciar-se sobre si Economia renunciarà a sol·licitar als pensionistes la diferència entre l'IPC previst "2'1 per cent" i el que es registrarà efectivament, com va fer aquest any respecte del 1997.

Tot i així, ha assegurat que els pensionistes continuaran guanyant poder adquisitiu i «seran els principals beneficiaris de la contenció dels preus, fins al punt de convertir-se en el grup social que més valora la importància de la baixa inflació». Montoro afirmà que «una vegada més la realitat econòmica millora les previsions oficials» i confirmà que es complirà «amb tota seguretat» l'objectiu del Govern per a tot l'any "2'1 per cent", i fa més accessible l'objectiu per al 1999, situat a l'1'8%». Malgrat el fet que la inflació del setembre «dóna un ampli marge perquè el 1998 acabi amb l'IPC per sota del 2'1 per cent», indicà que les previsions oficials per al 1998 no seran millorades.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris