cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

González: «La malaptesa del PNB pot provocar la tornada del centralisme»

L'expresident del Govern Felipe González destacà ahir l'existència d'aspectes «meritoris» i també negatius a l'«acord» entre el PNB i ETA-HB, si bé advertí que aquest partit pot aconseguir, «amb la seva malaptesa», recuperar «un nacionalisme espanyol homogeneïtzador i excloent de la diversitat» que conduiria Espanya a «una regressió històrica».

En declaracions als periodistes després de participar a la IV sessió plenària del Cercle de Montevideo, González reconegué al PNB el «mèrit» d'aconseguir que la denominada «via Aizkoiti» d'ETA, la que «des de fa anys cerca una sortida a la violència», sigui la triomfadora dins de l'organització terrorista, en aconseguir-se amb ella l'acord per a l'oferta de treva.

No obstant això, precisà que, en la gestió del seu acord amb ETA, cal també retreure al líder del PNB, Xabier Arzalluz, aspectes «molt negatius», ja que, segons recalcà, «quan no hi ha una altra sortida per a la violència que la reinserció, no es pot anar al rescat per augmentar l'aposta política».

L'exlíder del PSOE insistí, a més, en la necessitat de no confondre el procés de pacificació amb la negociació política, ja que, si un sistema democràtic com l'espanyol, «que ha acceptat la pluralitat d'identitats», cau «en l'errada de legitimar l'ús de la violència per obtenir qualsevol tipus d'avantatge polític», Espanya ho pagarà «probablement durant generacions».

L'expresident del Govern acusà també els «nacionalismes excloents i identitaris» que defensen pactes confederals de propiciar amb la seva actitud el ressorgir d'un «nacionalisme espanyol homogeneïtzador».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris