algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

El Govern basc vol que Interior passi «de les paraules als fets» en el trasllat de presos

Mayor Oreja rebutja canviar de política penitenciària, encara que no descarta accions puntuals

El Govern basc desitja que el Ministeri d'Interior passi de les paraules als fets i acosti ja els presos etarres, però no només els malalts. El portaveu del Govern, Josep Piqué, confirmà per la seva banda que l'Executiu procedirà al trasllat de reclusos de la banda terrorista «en qualsevol moment», i assenyalà que aquest gest, si es produeix, no ha d'interpretar-se com un canvi de la política penitenciària del gabinet de José María Aznar. Menys explícit va ser el titular d'Interior, Jaime Mayor Oreja, qui no descartà que es produeixin accions puntuals al respecte, però sempre sense modificar l'actual política penitenciària.

Piqué, també titular d'Indústria i Energia, assenyalà que aquesta únicament es modificarà quan l'Executiu constati la voluntat inequívoca d'ETA d'abandonar les armes i vagi «més enllà d'una simple suspensió de les activitats».

En declaracions a Ràdio Nacional, precisà que el procés de pau podria anar acompanyat d'una política penitenciària més dinàmica, flexible i consensuada, «però sempre en el marc d'aplicació dels pactes d'Ajuria Enea». Així mateix, subratllà que la possibilitat que l'Executiu s'assegui a negociar amb HB no serà possible fins que aquesta formació deixi de donar suport a ETA, condemni la violència i accepti les regles del joc democràtic.

«Només quan es compleixin aquestes condicions ens trobarem amb un nou escenari per part d'HB», asseverà.
Mayor Oreja no volgué exagerar i es limità a no descartar que es produeixin accions puntuals entorn al trasllat de reclusos. «No seria la primera vegada que prenguéssim iniciatives d'aquestes característiques», digué a Estrasburg, davant el Consell d'Europa, per després subratllar que la política penitenciària de l'Executiu no canviarà els seus criteris.

«Avançar serà flexible en la mesura que es consolidi l'escenari. El que descart en aquest moment és que hi hagi un canvi en política penitenciària, i el que no descart és que hi hagi alguna acció del Govern que no sigui distinta de la que en altres circumstàncies ha pogut adoptar», subratllà.

Però el Govern basc vol que aquest gest afecti no només els cinc o sis presos malalts l'apropament dels quals està previst, sinó a tots els altres presos etarres. El conseller de Justícia del Govern basc, Sabin Intxaurraga, instà el Ministeri d'Interior perquè traslladi els reclusos per «impulsar i consolidar la pau».

Intxaurraga afirmà que el Govern central ha de procedir «al compliment dels Drets Humans i de la mateixa legislació vigent», per la qual, segons indicà, un 40 por cent dels presos bascs que en l'actualitat pateixen la dispersió haurien de ser a la presó a Euskadi.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris