cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 29°
28°

Rato s'oposa a l'Ecofin a la proposta sobre el finançament comunitari

Rebutja el document sobre els recursos propis, ja que castiga els més pobres

El Govern espanyol rebutjà amb rotunditat ahir a Luxemburg, durant la reunió del Consell de Ministres d'Economia i Finances (Ecofin), el document d'opcions aprovat dimecres passat per la Comissió Europea relatiu al funcionament del sistema d'ingressos "recursos propis" al pressupost de la Unió Europea (UE), per considerar que les propostes presentades per solucionar els desequilibris pressupostaris alemany, holandès, austríac i suec «són regressives» i «castiga més els països més pobres».

«He manifestat la meva falta de suport a l'informe de la comissió», declarà en roda de premsa després del debat el vicepresident segon i ministre d'Economia, Rodrigo Rato. «Clarament no podem considerar-nos satisfets amb la tasca realitzada (per la comissió) i no podem acceptar les opcions perquè són regressives».

Rato reiterà que el sorprèn que el document sotmès ahir a la consideració de l'Ecofin «abordi temes que no li foren encarregats ni legalment ni políticament» i «no recull cap proposta que augmenti la transparència i progressivitat» de l'actual sistema de recursos propis.

Allò que té clar el vicepresident és que la posició del Govern és defensar la seva proposta, amb el suport de Grècia i de Portugal. Rato assegurà que l'Executiu comunitari està col·locant equivocadament la progressivitat en contra del principi de equitat horitzontal.

«Espanya continua pensant que models d'ingressos que reflecteixin la renda relativa, com succeeix en les polítiques nacionals, són models plenament eficaços i que demostren una preocupació pel que ha de ser una política progressiva i no regressiva», reivindicà Rato en el si de l'Ecofin, davant la posició de la Comissió Europea, que defensa que «la solidaritat ja s'aplica en la despesa i no és necessari aplicar-la també en els ingressos».

També qualificà, davant el Consell, d'«inexplicables» les referències que la Comissió Europea fa en l'informe a l'acord de Fontainebleau per justificar una solució al problema de les contribucions de la coneguda com a «banda dels quatre». En aquest sentit va explicar que, en el cas que es consideràs en vigor l'acord, «les decisions de beneficiar algun estat membre que suporti una càrrega excessiva es fan sempre a la llum de la seva prosperitat relativa i no simplement de la seva contribució». «No entenem l'argumentació de la Comissió que ens sembla clarament errònia», va valorar Rodrigo Rato.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris