cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 28°
29°

El PNB respon a Aznar que Euskadi no necessita missatges que «facin por»

El cap de l'Executiu, disposat a «compassar» la política penitenciària amb el procés de pau

En plena campanya electoral per a les eleccions al País Basc, els missatges llançats pels líders polítics, tant en els míting com en els mitjans d'informació, continuen encalentint l'ambient de cara al 25 d'octubre. Com a exemple, les declaracions del candidat a lehendakari pel PNB, Juan José Ibarretxe, que assenyalà ahir a Vitòria que la societat basca no «necessita» missatges que l'«atemoreixin» sinó que la «il·lusionin», i així contestà a les declaracions realitzades dissabte pel president del Govern, José María Aznar, qui assenyalà que el seu partit «és la garantia perquè a Euskadi ningú no faci les maletes».

Ibarretxe, que es dirigí als seus simpatitzants a la plaça de la Verge Blanca de Vitòria, sol·licità «respecte» per als ciutadans d'Euskadi, ja que segons ell, tant Aznar com Felipe González en les seves declaracions «no respecten la societat basca». Així mateix, contestà al president del Govern, al qual li recordà que durant molts d'anys els bascs hagueren de marxar-se fora per treballar, que «afortunadament» avui en dia «només han de fer les maletes aquells que vénen a fer un míting d'uns minuts».

Precisament ahir, un dia després de la intervenció d'Aznar, es publicà una entrevista amb el president del Govern en el diari El País en la qual assegurà que perquè la treva d'ETA es transformi en un vertader procés de pau és necessari que l'organització terrorista doni proves que ha abandonat definitivament la violència i que accepta els procediments democràtics, «primera expressió d'això són les eleccions del 25 d'octubre».

Pel president, és bàsic que, a més d'abandonar definitivament la violència, els terroristes condemnin els «esdeveniments greus» que han ocorregut després de l'anunci de la treva, com l'assalt a una seu socialista a Sant Sebastià o l'atac a un acte del PP a Azpeitia.

En aquest sentit, també considera important que acceptin de forma «clara i inequívoca» els procediments democràtics després de les eleccions del 25 d'octubre. «No estic demanant, i podria fer-ho, que assumeixin tots els pronunciaments electorals que hi ha hagut en aquests vint anys, ni tan sols que facin explícita condemna dels seus propis crims, però sí que acceptin les regles democràtiques des del moment en el qual varen anunciar el cessament de la violència», emfasitzà.

Aznar assegurà que el Govern està disposat a «compassar» la política penitenciària als avenços que es produeixin en el procés de pau, malgrat que afirma que encara aconseguim en una fase «en la qual continua havent-hi una amenaça». No obstant això, indica que si la nova situació «avança cap a la pau» està disposat a aplicar una política penitenciària «flexible i dinàmica».

Segons el president, tant ell com el Govern han procurat transmetre en aquests últims dies el que estan disposats a fer per aconseguir la pau, encara que, alhora, ha separat el que pot ser aquest procés de pacificació de «qualsevol altra exigència política, entre altres coses perquè el soroll que s'està produint aquests dies comença a adquirir nivells de saturació».

«A dia d'avui vull simplement recordar que HB no ha condemnat encara la violència i que en aquest moment la responsabilitat dels demòcrates és estar oberts als possibles canvis des de l'aplicació de dos principis: pau i generositat», assenyala Aznar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris