algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín:

Aznar garanteix les llibertats i la pau sense cap peatge ni coacció per als bascs

El president demanà «serenitat» a algunes formacions polítiques que «l'han perduda»

105096

Iturgaiz i Aznar s'agafen de la mà durant el míting d'ahir.

El president del Govern i del PP, José María Aznar, garantí ahir que ningú farà baixar els bascs dels seus drets i llibertats basades en l'Estatut d'Autonomia i la Constitució i demanà «serenitat» a algunes formacions polítiques que «l'han perduda» per consolidar una pau «sense coaccions ni peatges». José María Aznar argumentà ahir el seu missatge en un acte polític de la campanya electoral del PP a la «reconciliació», la «generositat» i «la convivència», necessàries per a un futur en pau a Euskadi, que no ha de passar per fórmules «que miren el passat» sinó per «un futur de progrés per a tots» amb el qual «no es pot jugar» ni proposar «aventures».

Davant els qui proposen un futur d'«aïllament, coacció i divisió entre bascs» o intenten «sisar els dividends de la pau per a un compte particular», Aznar defensà una pau «no per als partits o els polítics» sinó per «als ciutadans lliures d'Euskadi amb drets i llibertats que ningú no pot retallar».

«Aquí ningú no farà les maletes, ni farà baixar els ciutadans bascs dels seus drets o llibertats, ni aconseguirà que hi hagi un basc sense llibertat», i per això, va dir José María Aznar, «si qualcú us demana per drets i llibertats, ensenyau-li la Constitució i l'Estatut».

Crida

Amb el missatge de les llibertats i la convivència, el president del Govern i del PP va fer una crida als bascs perquè reflecteixin en les urnes «les seves ànsies de pau», que els varen fer manifestar-se contra el terror durant els darrers mesos.

Aquest terror que, segons dubta Aznar, «té un deute terrible amb Euskadi» i, entre d'altres culpes, «ha generat una cultura frenètica i degradant» que no només s'expressa per les armes i que en lloc d'ensenyar i onejar banderes «les empunya» i les utilitza contra qualcú, en clara referència a les agressions patides per dirigents del PP a Azpeitia a mans de simpatitzants d'HB.

José María Aznar demanà també «serenitat» a tots els partits per no transformar l'esforç de pau en un fracàs perquè, va dir, «nosaltres, d'esforç en donarem tot, valentia ja l'hem demostrada; però d'aventures no en volem cap perquè no és desitjable ni seriós. Això ha de quedar clar». A més de criticar els qui han perdut la serenitat i «els qui volen fer-nos-la perdre», el president del Govern, després de les crítiques rebudes divendres de l'expresident socialista Felipe González, afirmà que «és curiós com les mateixes veus, poc ocupades pel seu, critiquen per mandar molt o poc; per ser rígids o dèbils; perquè parlem o no; o perquè governem molt o no governem». Però, conclogué José María Aznar, «estam fent el que hem de fer» per aconseguir la pau.

HB adverteix que «sense amnistia no hi haurà pau»

HB ha advertit que «sense amnistia mai no hi haurà pau», en referència a l'expulsió ahir a Espanya per part de les autoritats franceses del membre d'ETA Iñaki López de Vergara.

Segons un comunicat d'HB, «perquè desaparegui la violència i la situació en la qual vivim sigui irreversible», en referència a la treva decretada per ETA, «hem d'aconseguir que la paraula i la decisió d'Euskal Herria sigui respectada, però també hem d'aconseguir l'amnistia».

HB diu en el seu comunicat que «és mentida» que s'hagi assolit la pau, perquè «no arribarà mai mentre no se li respectin els drets» del poble basc.

La coalició abertzale recalcà que la pau no arribarà mai «mentre la paraula no li sigui respectada i el poder de decisió no el tengui Euskal Herria, però tampoc no arribarà mai mentre la Guàrdia Civil ocupi aquesta terra».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris