cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

PP i PSE rebutgen governar amb el PNB si planteja l'autodeterminació

Els penebistes descarten un Executiu amb EH i acusen el PP de capgirar Ajuria Enea

El primer dia de campanya electoral basca tornà a quedar marcat pel que seran les dues constants d'unes eleccions claus pel que fa al futur del País basc. L'aproximació entre els nacionalistes bascs i la possibilitat d'un Govern conjunt d'aquest signe, igual que la treva d'ETA, tornaren a estar, una vegada més, en el «ull del huracà» del debat polític. L'inici de campanya donà cabuda a un creuament de retrets entre PP, PSOE i PNB i deixà patent la gran distància que separa les formacions estatalistes de les nacionalistes.

Els lehendakaris varen tenir ocasió ahir de veure's les cares en un debat electoral en el qual, de nou, les reivindicacions nacionalistes toparen amb la defensa, tant del PSE com del PP, del marc constitucional i dels Estatuts d'Autonomia. Malgrat que des del PNB la campanya s'afronta amb la determinació de moderar el seu discurs, aquesta formació culpà el PP d'haver posat daltabaix la Mesa d'Ajuria Enea, mentre que els socialistes es mostraren conciliadors en manifestar que estarien «encantats» de compartir un lloc amb HB en aquest fòrum si la coalició abertzale decideix d'una vegada condemnar la violència. Aquest primer «cara a cara» dels candidats a presidir el Govern basc, girà com no podia ser menys en torn a la treva indefinida declarada per ETA. Les tres formacions compartiren l'esperança que arribi a un bon port i mostraren sintonia en considerar que seria una errada que les forces polítiques no aprofitassin aquesta oportunitat per a la pau. No obstant això, l'abisme que separa les formacions a l'hora d'afrontar el procés de pau també quedaren patents. I és que, des de les files dels populars, el seu candidat a lehendakari, Carlos Iturgaiz, atorgà el protagonisme de les negociacions en el conflicte als partits del bloc democràtic, encarregats de «cercar punts en comú» per cercar una sortida dialogada.

En aquesta línia, encara que més conciliador, es mostrà el candidat socialista, Nicolás Redondo Terreros, per a qui aquesta sortida dialogada podria comptar amb la participació d'HB, tot i que, això sí, sempre des del punt de partida d'una condemna prèvia a la violència. Quelcom, del qual els socialistes bascs estarien «encantats», segons Redondo. Des del PNB, Juan José Ibarretxe, possible successor d'Ardanza al front de l'Executiu de Vitòria, destacà la necessitat d'intensificar aquest mateix diàleg amb totes les forces polítiques del País Basc.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris