cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Pujol ajorna les reivindicacions i Almunia li demana que no es «contamini» del PNB

El líder socialista no vol que es deteriori la relació amb els nacionalistes catalans

El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, es comprometé ahir davant el secretari general del PSOE, Joaquín Almunia, a ajornar fins l'any 2000 les seves reivindicacions nacionalistes que puguin implicar possibles relectures de la Constitució. El líder socialista, de la seva banda, li demanà que no es deixi «contaminar» pel radicalisme del PNB i especialment del seu president, Xabier Arzalluz.

Aquests varen ser els punts fonamentals de la trobada de dues hores que ambdós mantingueren ahir a la seu madrilenya de la Generalitat, en la que va ser la primera reunió de la ronda de contactes que els socialistes pensen mantenir amb tots els partits de l'arc parlamentari per analitzar la situació creada després de l'anunci de treva d'ETA.

Tant Almunia com Pujol estan molt esperançats respecte de les conseqüències que tindrà la treva i contemplen amb optimisme la possibilitat que aquesta suspensió temporal de les activitats terroristes pugui convertir-se en una pau definitiva.

També es mostraren d'acord en la necessitat que cap partit no tregui avantatges polítics del procés de pau. «Coincidim, com demòcrates, que les institucions no han de cedir en les seves posicions», explicà Almunia.

Però les discrepàncies aparegueren quan abordaren l'escenari que sortirà de les properes eleccions basques del 25 d'octubre. Almunia està convençut que el «front dels nacionalistes bascs» intentarà prendre decisions en el Parlament de Vitòria que impliquin la resta d'Espanya, sense comptar amb el que es decideixi en el Congrés dels Diputats, com el dret d'autodeterminació, que el PSOE rebutja frontalment. El líder del PSOE no amagà el seu pesar perquè els nacionalistes catalans s'hagin acostat en els darrers temps a les tesis del PNB, acostament que es materialitzà en les declaracions de Barcelona i Vitòria. Per això, mostrà a Pujol la seva preocupació pel «risc» que després del marc polític que pugui crear-se a Euskadi, CiU, que «sempre ha estat lleial al marc constitucional i estatutari cap el qui ha tingut un escrupolós respecte», pugui veure's «contaminada» per l'«estil del PNB», un partit que mai no ha donat suport a la Constitució.

«Tant CiU com el PNB, són nacionalistes "explicà Almunia" però fins ara hem distingit bé les seves postures i seria molt dolent per a tots que de cara el futur es produeixin confusions. Aquesta imatge del «totum revolutum» pel qual sembla que tots els nacionalistes són iguals no beneficia CiU».

També va retreure a Pujol les darreres declaracions sobre que Espanya no és una nació mentre que Catalunya sí ho és. Encara que reconegué que no és la primera vegada que el líder de CiU expressa el seu parer en aquest sentit, el criticà per haver elegit precisament aquest moment per reiterar-lo.

«No beneficia ningú que es posi més llenya a aquesta caldera que ja té prou foc», assenyalà, en relació al creuament d'acusacions que han protagonitzat els defensors de la Constitució i els partits nacionalistes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris