cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Moren 20 jubilats en enfonsar-se una embarcació de passeig a l'estany de Banyoles

La hipòtesi més probable és la sobrecàrrega, ja que hi viatjaven 61 passatgers més dels permesos

Tragèdia a l'estany de Banyoles.

27-12-2016

Vint persones mortes, 44 de ferides, 78 d'il·leses i dues de desaparegudes és el darrer balanç de l'enfonsament a les aigües de l'estany de Banyoles (Girona) de l'embarcació de passeig Anna, en la qual viatjava un grup de 141 jubilats francesos de La Rochelle (sud de Bretanya) allotjats a Lloret del Mar.

Eren les deu i mitja del matí d'ahir quan la nau turística, coneguda popularment com la «barca de l'oca», s'enfonsà. El mateix patró es va adonar del fet en sortir del moll i intentà tornar, però l'embarcació s'enfonsà.

Malgrat que s'estan investigant les causes del sinistre, la hipòtesi més probable és la sobrecàrrega, com indicà el conseller català de Governació, Xavier Pomés. Malgrat que demanà «prudència» fins que es coneguin els informes tècnics, el conseller confirmà que el vaixell de lleure només està autoritzat per dur 80 passatgers i en el moment de l'accident viatjaven en el seu interior 141 persones.

Pel que sembla, la majoria dels passatgers es varen col·locar cap a la part de la popa del cataramà, zona que era coberta. Ahir feia un dia poc plàcid. La major part dels morts varen quedar atrapats dins de la cabina del vaixell. Els seus cadàvers varen ser extrets per bussejadors de la Guàrdia Civil i els Bombers de la Generalitat.

Tots els permisos

L'embarcació, considerada ecològica perquè funciona amb energia elèctrica, havia estat estrenada aquest estiu i era un dels tres vehicles que travessen el llac de Banyoles, amb la pertinent concessió municipal.

Els ferits foren traslladats als serveis d'assistència primària i als centres sanitaris propers, com la Clínica Salus de Banyoles i els hospitals Josep Trueta i Santa Caterina de Girona. Una quarantena fou traslladada més tard al seu hotel a Lloret de Mar, després de ser atesa i rebre ajuda psicològica. Romanen ingressats sis ferits, cinc dones i un home, dos d'ells amb pronòstic reservat, mentre la Policia judicial i els forenses procedien a la identificació dels 20 cadàvers.

Fins la localitat gironina es desplaçaren els agregats consulars de Girona i Figueres, així com el cònsol general de França a Barcelona. Des del Centre d'Emergències de Catalunya s'informà el Consolat francès i altres organismes gals dels detalls del succeït, mentre que l'Ajuntament i el mateix Consolat habilità línies de telèfon per atendre els familiars.

El catamarà no serà extret de l'aigua fins avui, ja que s'adoptaran una sèrie de mesures per evitar que es vessi l'àcid sulfúric de les bateries de plom i es contaminin les aigües del llac.

En enfonsar-se, el vaixell es va xapar i els tècnics temen que si és hissat per una grua s'acabi de xapar amb el perill de perdre les bateries. Avui s'intentarà col·locar unes bosses que aïllin les bateries per evitar que el seu contingut es vessi.

Des del Consolat es va agrair la col·laboració de la Generalitat i les autoritats espanyoles i el gest del Gremi d'Hotels de Banyoles que s'han ofert per allotjar gratuïtament els familiars dels morts, alguns dels quals ja han començat a arribar.

La notícia va ser rebuda amb dolor per part de totes les autoritats espanyoles i franceses. Entre elles, el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, manifestà «de manera molt sentida i commoguda» el seu «condol per aquesta desgràcia tan gran». El president assenyalà que «s'ha fet tot el que s'ha pogut».

Malgrat això, el president d'Iniciativa per Catalunya, Rafael Ribó, després de donar el condol als familiars de les víctimes, sol·licità la compareixença «immediata» en el Parlament català dels consellers de Governació, Xavier Pomés, i d'Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Subirà, perquè donin «la versió més transparent» del succeït a Banyoles.

Escolars

Un grup d'alumnes de 16 anys d'un Institut d'Estudis Secundaris (IES) de Barcelona que viatjaven en un autocar que es trobava aparcat devora el llac de Banyoles varen ser els primers a auxiliar les víctimes del naufragi. Els estudiants varen veure com el vaixell començava a enfonsar-se per la popa. «A mi el que més m'ha impressionat és veure la gent que anava dins de la cabina i copejava el vidre perquè no podien sortir», recordà una de les alumnes, visiblement afectada.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris