cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Duran es desmarca de Pujol i diu que l'Estat no és una simple superestructura

Rajoy adverteix el president que no aconseguirà res amb «bufetades verbals»

El president del Comitè de Govern d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran Lleida, manifestà ahir que «no estic d'acord a segregar Catalunya d'Espanya», i reiterà el seu rebuig a l'independentisme.

Duran va treure una mica de ferro a les declaracions de Jordi Pujol, en les quals deia que Catalunya és una nació i Espanya no. Encara que va reiterar la posició que Catalunya és una nació i Espanya «és plurinacional», no va voler entrar en la polèmica estricta de si Espanya és o no una nació i va afirmar que «no es pot dir que Espanya és simplement una superestructura, perquè hi ha vincles històrics i moltes persones els fa la sensació que Espanya és una nació».

El líder d'Unió, d'altra banda, es va mostrar partidari de la consolidació de l'Estat de les Autonomies però amb continguts majors que els que té en l'actualitat, almenys pel que afecta Catalunya.

En ser demanat si dóna suport a un Estat Federal afirmà que «això no significa res. Depèn de les competències que tingui, encara que assenyalà que possiblement estaria en contra.

Resposta del Govern  

Els encarregats de respondre a Pujol des del Govern varen ser els ministres d'Administracions Públiques, Mariano Rajoy, i de Treball, Javier Arenas. El primer assegurà que el que diu el president «no té res a veure amb el que pensa la majoria dels catalans i espanyols» i l'advertí que «amb bufetades verbals no s'aconsegueix res». Arenas, de la seva banda, es limità a dir que Espanya és «el que defineix exactament la Constitució».

També el president de la Xunta, Manuel Fraga, envestí contra Pujol qualificant les seves paraules de «poca-soltada», «per dir-ho "segons les seves pròpies paraules" amb tota claredat».

Des del PP català, el seu president, Alberto Fernández Díaz, replicà al president que «Espanya no és una realitat artificial» i l'advertí que els ciutadans passaran factura a CiU en les properes eleccions per «obrir polèmiques estèrils i innecessaries com el debat sobre l'autodeterminació i la negació del caràcter nacional d'Espanya».

No dubtà a acusar el partit de Pujol de crear «cortines de fum» en lloc de preocupar-se del que realment preocupa els catalans, com l'atur i les polítiques de sanitat».

De la seva banda, el president de la Junta d'Extremadura, el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, declarà que cada vegada que sent parlar d'autodeterminació es posa la mà a la cartera perquè tem que se la vagin a robar. «Perquè aquests (els nacionalistes), ni es volen anar (d'Espanya) ni res, el que volen són més beneficis, més privilegis, que ja els tenen des de fa 20 anys i els van tenir també amb el franquisme». Rodríguez Ibarra assegurà que la Generalitat de Catalunya «està endeutada fins a les sabates».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris