cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
30°

El Banc d'Espanya rebaixa fins al mínim històric del 3'75% el preu dels doblers

Aznar assegura que la baixada dels interessos és una resposta «intel·ligent» a la crisi

El Banc d'Espanya no decebé les expectatives de mercats i inversors i optà ahir per una rebaixa de mig punt en el preu dels doblers, que situa el tipus d'interès oficial en el 3'75 per cent, a nivells mínims històrics. Aquest nou moviment monetari, el tercer i més intens d'enguany, s'acollí des del Govern amb gran satisfacció, ja que es tracta d'una «resposta raonable i coordinada» a la situació de crisi financera internacional, mentre que la Borsa donà suport al descens fent un gir a la seva tendència a la baixa i situant-se de nou per la senda dels guanys.

L'autoritat monetària no retallava l'interès des del passat 5 de maig. Llavors va saludar l'anunci de l'ingrés d'Espanya al grup dels països que seran a l'euro amb un retall similar. En aquesta ocasió ha esperat que el Govern presentàs el seu projecte de llei de pressuposts per a l'any que ve, amb la qual cosa la mesura era esperada pels mercats, l'Executiu i els agents socials.

Durant tot aquest any la rebaixa del preu dels diners és ja d'un punt, encara que l'autoritat monetària haurà de relaxar més la seva política, ja que els tipus hauran de convergir amb la mitjana europea i Espanya és un dels membres que per apropar-se als nivells comunitaris haurà de rebaixar-los.

Crisi financera  

La crisi financera que des d'agost s'ha instal·lat a les borses mundials ha facilitat un relaxament de l'esmentada política monetària, principalment en aclarir-se tensions inflacionistes i després que la Reserva Federal dels Estats Units retallàs el passat 29 de setembre en un quart de punt el tipus interbancari.

Tot i així, Espanya té ja el preu dels diners col·locats en 1'75 punts per sota del nivell nord-americà.
El banc central va aprovar la passada setmana una circular per la qual es modificarà el calendari de subhastes, ja que la manera en la qual les entitats de crèdit hauran de calcular el coeficient de caixa de novembre i desembre, fins a la seva substitució pel que imposi el Banc Central Europeu, es farà de manera diferent.

Això suposarà que les subhastes decennals passin a ser setmanals mentre que el finançament serà subministrat per catorze dies, perquè bancs i caixes adaptin la seva gestió de tresoreria al nou entorn europeu.

L'autoritat monetària, que encara ha de retallar el preu dels doblers des del 3'75 per cent fins al quasi segur nivell del 3'30 per cent i el fet que l'Executiu aprovàs el projecte de llei de pressuposts, han estat els condicionants per al retall efectuat ahir, fet que suposa que ha rebut favorablement els comptes públics espanyols per al pròxim any, ja que el dèficit públic es reduirà a l'1'6 per cent del Producte Interior Brut i que la inflació no superarà l'1'8 per cent.

A més, el banc emissor no s'ha esperat a conèixer-ne quina serà l'evolució dels preus el setembre, ja que es publicarà el pròxim 15 d'octubre. Si hagués optat per mantenir invariats els tipus, el mercat podria haver interpretat la decisió de manera negativa.

Precisament després de conèixer-se el nou gest de l'autoritat monetària, els principals bancs traslladaren la decisió als tipus d'interès que concedeixen als seus millors clients. El Banc Santander, a l'igual que el Central Hispano, Argentària i Bankinter anunciaren ahir la rebaixa dels seus preferencials. També retallaren aquest tipus d'interessos el Banc Pastor, el Zaragozano i Bankinter. El Banc Urquijo fixà els seus preferencials en el 3'75 per cent, el Barclays en el 4'75 per cent i Caixa Catalunya en el 5'5 per cent.

Reacció  

El president del Govern, José María Aznar, rebé amb satisfacció la decisió de l'institut emissor i aprofità la clausura d'unes jornades sobre treball per valorar aquesta decisió, que qualificà d'«intel·ligent i positiva», alhora que destacà que fa costat als sòlids fonaments de l'economia espanyola.

El cap de l'Executiu, durant les jornades «Més i millor treball», també tingué ocasió de referir-se a les turbulències que sacsegen les economies mundials i recalcà que «la prosperitat d'Espanya depèn de la prosperitat internacional», per això assenyalà que no es pot «trivialitzar» la crisi, un fet davant el qual el Govern mantindrà una actitud «extremadament vigilant».

En el seu repàs per l'actualitat econòmica, Aznar destacà el nou paper d'Espanya dins la moneda única, que permet comptar amb «nous elements» per afrontar les tempestes financeres internacionals en «millors condicions» que altres països.

«L'euro reparteix dividends abans de la seva posada en marxa», ressaltà el president, qui recalcà que l'entrada en el club euro permet afrontar els problemes econòmics mundials sense pressions especulatives sobre la pesseta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris