cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Adams demana a Aznar que impulsi la pau amb l'acostament dels presos

Diu que la Declaració de Lizarra és una solució genuïna per posar fi al conflicte basc

La visita del líder del braç polític de l'IRA, Gerry Adams, al País Basc tornà a posar ahir de manifest la distància que separa populars i socialistes de les forces nacionalistes basques. Dirigents de PP i de PSOE deixaren clar que el procés de pau a Irlanda del Nord no té res a veure amb la situació basca després de la treva indefinida declarada per ETA, mentre que Adams elogià l'anomenada Declaració de Lizarra, «una solució genuïna» per posar fi al conflicte d'Euskadi. També, demanà ahir a Bilbao al Govern espanyol l'adopció de mesures que generin confiança i impulsin el procés de pau i es referí, en concret, a «àgils moviments en la qüestió dels presos».

Adams augurà que hi haurà dificultats en el procés i instà el Govern espanyol perquè aprofiti l'oportunitat sorgida després de la treva d'ETA.

El president del Sinn Fein comparegué davant els mitjans de comunicació ahir a Bilbao juntament al responsable de Relacions Exteriors del partit irlandès, Pat Rice, i acompanyat dels amfitrions de la seva visita, el portaveu d'HB, Arnaldo Otegi, i el mahaikide, Fernando Barrena.

Suport  

Adams es mostrà disposat a prestar el seu suport «per a l'establiment d'una pau democràtica». «El Sinn Fein està encantat de poder ajudar d'alguna manera en la recerca de l'establiment d'una pau duradora, però no som suficientment arrogant com per pensar que jo o el Sinn Fein tenim les respostes a aquest conflicte», assenyalà.

El dirigent nord-irlandès coincidí amb l'expresident nord-americà, Jimmy Carter, en què han de ser els bascs els qui treballin en el procés de pau sense ingerències internacionals. «Però en una primera fase», matisà, perquè, segons ell, a mesura que els processos avancen i «com s'ha demostrat» a Irlanda i a Sud-àfrica, «sí és important la presó internacional».

Adams donà la benvinguda a la Declaració de Lizarra i qualificà l'anunci de treva per part d'ETA como «una valenta inciativa» per impulsar el procés de pau. Així mateix, demanà al Govern espanyol que «aprofiti aquesta oportunitat» i que «no facin evasives, no es retardin a començar, no creïn obstacles». «L'èmfasi hauria d'estar ara a crear confiança», assenyalà.

Segons Adams, les mesures per generar confiança són «una part intrínseca a tot procés de pau». «Seguint l'enorme contribució feta per l'anunci de la treva d'ETA recentment, la confiança podria ser impulsada si hi hagués àgils moviments en la qüestió dels presos. No es perdria res i podria guanyar-se molt amb el trasllat dels presos prop dels seus familiars; excarcerant aquells presos malalts o que hagin complert ja la seva condemna», digué. Adams mostrà el seu suport al dret del poble basc a autodeterminar-se i es referí a «la llarga i íntima relació» entre el poble d'Irlanda i l'estat espanyol.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris