cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 24°
28°

Arzalluz: «L'acostament dels presos d'ETA no té res a veure amb la treva»

El president del PNB afirma que no vol una «dialèctica pública» amb Aznar

El líder del PNB, Xabier Arzalluz, afirmà ahir, en al·lusió a la declaració feta divendres pel president del Govern, José María Aznar, que la política penitenciària i l'acostament dels presos d'ETA a presons del País Basc «no té res a veure amb la treva».

Arzalluz va fer aquestes declaracions en un descans de l'Assemblea Nacional del PNB, reunida ahir a Bilbao per analitzar els últims esdeveniments polítics que hi ha hagut a Euskadi.

Sobre la declaració d'Aznar, Arzalluz destacà que no vol «establir una dialèctica pública» amb el president del Govern i que el que li hagi de dir li ho dirà en privat. «Aquestes coses tenen una dimensió privada molt important, i delicada», comentà.

Arzalluz estimà que «per a alguns, (Aznar) s'haurà mogut massa amb aquest anunci que ha fet vinculant el tema dels presos a la consolidació de la treva, i per a d'altres no s'ha mogut res».

En tot cas, el líder nacionalista basc es mostrà «d'acord» amb les manifestacions efectuades divendres pel portaveu del PNB en el Congrés, Iñaki Anasagasti, qui destacà el llenguatge «diferent i més flexible» utilitzat per Aznar, encara que trobà a faltar la cita del punt vuitè del Pacte d'Ajuria Enea, que recull que qualsevol reivindicació política pot ser defensada i incorporada al marc jurídic per vies democràtiques.

Arzalluz es limità a indicar que en la declaració d'Aznar «està clar que el número vuit no hi és», i afegí que «aquest punt ha estat de discussió constant en la Mesa d'Ajuria Enea. En el fons està el dret d'autodeterminació», digué.

El president de l'Euzkadi Buru Batzar (Consell Nacional del PNB) insistí que, pel seu partit, «el tema de la política penitenciària, l'acostament dels presos, no té res a veure amb la treva».

Plus de condemna  

Recordà que el PNB du molt temps «exigint, amb la llei penitenciària en la mà», que l'allunyament dels presos «és un plus de condemna i el que aconsegueix és comdemnar els seus propis familiars».

Arzalluz manifestà que no té concretades cites per a noves reunions amb el president del Govern o amb el secretari general del PSOE. «Almunia vol parlar amb mi i parlarem, mai no he negat a ningú parlar. Ens trobarem a alguna banda», digué el president del PNB.

Qualificà de «frivolitat» parlar de possibles intermediacions internacionals en el conflicte basc.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris