cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Borrell ofereix al PP ser el seu aliat per no cedir a imposicions nacionalistes

Demana a Aznar que posi d'acord els demòcrates per acostar els presos d'ETA

El secretari general del PSOE, Joaquín Almunia, i el candidat a la Moncloa, Josep Borrell, durant l'acte.

27-12-2016

El candidat socialista a la presidència del Govern, Josep Borrell, va oferir ahir al PP la possibilitat que el PSOE es converteixi en aliat fidel dels populars en el Parlament, en aquest moment excepcional que ha creat la treva d'ETA, perquè no hagi de cedir a cap imposició en el Parlament de part dels seus socis nacionalistes.

Borrell demanà també al president del Govern, José María Aznar, que posi d'acord els demòcrates per poder acostar els presos d'ETA, encara que dins les condicions recollides en el sistema penitenciari.

Malgrat aquest oferiment i mà estesa del PSOE, Borrell no estalvià crítiques a Aznar, celebrant fins i tot que abans d'ahir es reinserís en el marc constitucional i recordant-li que fa 20 anys no ho havia fet. Durant la seva intervenció, advertí també dels perills de disgregació que es deriven de la posada en qüestió de la Constitució, de la qual cosa culpà els nacionalistes.

Estructura

El candidat socialista valorà la intervenció de despús-ahir d'Aznar i ressaltà que agafa als nacionalistes la paraula quan diuen que volen separar la negociació de la pau de la discussió política de l'estructura de l'Estat.

S'alegrà, així mateix, que Aznar digués abans d'ahir el que va dir, que s'assabenti del que passa i avanci posicions, però reclamà de nou la necessitat d'acostar els presos, que és possible, recalcà Borrell entre els aplaudiments dels assistents, dins les condicions del sistema penitenciari, dins l'estudi individual dels casos i dins la voluntat de reinserció. Per a això, precisà, només és necessari posar d'acord els demòcrates.

«És possible dialogar sobre la reinserció amb el compromís definitiu d'abandonar la violència, sabent que qualsevol interrupció d'aquest treva que encara no és la pau posaria fi a aquest procés. Fem-ho amb fermesa i serenitat, però fem-ho des de l'acord dels demòcrates», destacà Borrell.

El candidat socialista es demanà també si Aznar distingeix les veus dels ecos o si només li importa continuar actuant de tenor buit, amb un cor de llagostes darrere. En qualsevol cas, li oferí que el PSOE sigui el seu aliat fidel que en aquest moment pugui donar-li la mà estesa perquè no hagi de cedir a cap qüestió en el Parlament que li imposin els seus socis, manifestà.

Borrell reconegué que els populars no li ho han demanat, «ni ho faran», afegí, però indicà que li oferien perquè creuen que hi ha preus que ell pot estar disposat a pagar i que Espanya no es pot permetre.

En aquest context, va destacar la importància que tindran les pròximes eleccions basques, «on el vot dels qui defensen el marc constitucional garantirà que ningú no es quedi fora de joc», segons va explicar.

Envestí contra Arzalluz i es va demanar si amb les seves paraules en l'Alderdi Eguna no va voler dir més aviat que aquells bascs que defensen la Constitució i l'Estatut no tenen cabuda a Euskadi. En aquest punt, va oferir tot el seu suport a Nicolás Redondo Terreros, candidat a lehendakari i present a l'acte.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris