cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

El Fòrum d'Irlanda aposta perquè s'internacionalitzi l'acord de Lizarra

Els firmants del document valoren de forma molt positiva el procés de pau

Els col·lectius polítics, sindicals i socials que integren el «Fòrum d'Irlanda», firmants de l'acord de Lizarra, varen valorar ahir positivament el desenvolupament del procés de pau iniciat amb la citada declaració i en especial la treva d'ETA «que s'ha percebut com a molt positiva i ha obert noves perspectives i esperances».

Els integrants d'aquest fòrum, auspiciat per HB i conformat a més pels partits PNB, EA i IU, els sindicats ELA i LAB, i una vintena d'organismes "als quals ahir s'uniren IU de Navarra, Jarrai i Iniciativa Ciutadana Basca, entre d'altres", es reuniren ahir durant gairebé dues hores a la localitat bascofrancesa de Saint Jean de Pied de Port per analitzar la situació creada amb la treva d'ETA.

Reunió de feina  

El representant del partit del País Basc francès Abertzaleen Batasuna, Richard Irazusta, en una roda de premsa en la qual comparegué com a portaveu del citat fòrum, subratllà que s'havia tractat d'una «reunió de feina, com les que hi ha hagut fins ara i com les que hi haurà en el futur» ja que, insistí, «queda per fer un treball profund i potser un poc llarg».

En castellà, euskera i francès, Irazusta destacà la importància del lloc triat per a la reunió, el País Basc francès, amb el qual els seus participants varen pretendre deixar clar que «Euskal Herria està als dos costats del Bidasoa i del Pirineu» i «donar a conèixer que existeix una implicació de dos Estats en el problema basc».

Segons digué, els assistents havien analitzat l'actual situació des de l'aspecte de l'organització interna, així com des de la valoració política i des de l'àmbit internacional del procés. Respecte de l'organització interna, ressaltà la incorporació al fòrum d'IU de Navarra, l'organització juvenil radical Jarrai i la Iniciativa Ciutadana Basca, a més d'altres nou col·lectius del País Basc francès.

A la valoració política positiva de tot l'ocurregut des de la firma de l'acord de Lizarra, Irazusta afegí que «ara correspon als participants concretar aquestes perspectives i difondre-les».

ONU Ressaltà a més la difusió internacional del procés i, en aquest sentit, revelà que la Declaració de Lizarra ja ha estat remesa a l'ONU i a la presidència d'Àfrica del Sud.

També anuncià que l'entregaran al líder del Sinn Fein, Gerri Adams, el pròxim dilluns amb motiu de la visita que realitzarà al País Basc, perquè ho faci arribar al president dels Estats Units, Bill Clinton, amb qui té previst entrevistar-se posteriorment a Washington.

Mentre Irazusta oferia la roda de premsa, la resta dels assistents, més de cinquanta, abandonà la citada localitat bascofrancesa sense fer declaracions.

Entre ells es trobaven els portaveus del PNB i HB, Joseba Egibar i Arnaldo Otegi, respectivament, així com el vicesecretari general d'EA, Rafael Larreina.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris