cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 28°
31°

Aznar farà «un gest humanitari» amb els presos sense canviar de política

Almunia defineix la reunió amb el president com «substancialment positiva, però no definitiva»

El Govern apuntà ahir la possibilitat d'adoptar abans de les eleccions basques algun gest «humanitari» en relació amb els presos etarres sense canviar la seva política penitenciària, encara que el PNB no creu que l'Executiu faci cap gest d'acostament de presos en període preelectoral.

El secretari general del PSOE, Joaquín Almunia, proposà a més en la seva entrevista amb el president del Govern, José María Aznar, que el Govern adopti alguna iniciativa per contribuir a la pacificació del País Basc davant els comicis bascs, si bé es mostrà partidari de «mantenir cert grau de discreció» sobre possibles mesures «per no entorpir el procés».

Fonts de la Moncloa assenyalaren que l'Executiu no descarta qualque gest «humanitari» relacionat amb els presos etarres abans de les eleccions basques, però advertiren que no hi haurà canvis en la política penitenciària sense el consens previ de tots els partits i sense que ETA faci una nova passa per consolidar el procés de pau. El portaveu del Govern, Josep Piqué, negà al respecte que existeixi un acord entre el Govern i els partits polítics per a l'acostament dels presos a Euskadi, i assegurà que la posició de l'Executiu «continua sent la mateixa des de fa unes setmanes».

De la mateixa manera, Aznar assenyalà a Onda Cero, en ser demanat per un gest com l'acostament de presos, que l'Executiu «té l'obligació d'actuar amb tota prudència i amb tota decisió» si es consolida el cessament de la violència».

D'altra banda, Almunia, que comparegué davant dels mitjans de comunicació visiblement satisfet, definí l'entrevista com «substancialment positiva, encara que no definitiva». Assegurà que la principal conclusió a la qual ha arribat Aznar, després de la primera ronda de contactes, és que «pràcticament tots els seus interlocutors han coincidit en la necessitat de no barrejar les reivindicacions polítiques amb el procés que ha de conduir a la pau definitiva».

Aquesta va ser una de les principals qüestions que Almunia posà damunt la taula al president en la seva entrevista del passat dia 21, quan «algunes forces polítiques no establien aquesta distinció». Per això, mostrà la seva satisfacció perquè després d'aquestes reunions tots estiguin d'acord. Tant Aznar com Almunia estan plenament convençuts que la pau és en mans d'ETA, «que és la que ha de decidir l'abandó definitiu de la violència». Almunia es limità a explicar que ha insistit al president en la necessitat que s'ha de contribuir perquè ETA prengui aquesta decisió «amb actuacions i actituds que han de produir-se com més prest millor».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris