cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
23°

Llum verd del Parlament a una resolució a favor de l'autodeterminació

Rebutja una proposta del Partit de la Independència sobre la modificació de la Constitució

El Parlament de Catalunya, amb els vots decisius de Convergència i Unió, aprovà ahir una resolució a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya. Entre els qui hi votaren a favor es trobaven el mateix president Jordi Pujol i sis dels consellers que són diputats.

La resolució va ser presentada conjuntament per CIU i PI (Partit per la Independència), i hi votaren a favor CiU, ERC, PI, EUiA i els Verds (els tres últims partits en el Grup Mixt), amb un total de 75 vots. Hi hagué 15 vots en contra (del PP) i 39 abstencions, de socialistes i d'Iniciativa per Catalunya.

La resolució diu textualment: «El Parlament de Catalunya, en el marc de la celebració del 50è aniversari dels Drets Humans, ratifica una vegada més el dret del poble català a determinar lliurement el seu futur com a poble, en pau, democràcia i solidaritat».

El portaveu d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, havia anunciat amb anterioritat que els seus diputats votarien a favor d'aquesta proposta, amb la qual cosa ja existia la majoria suficient per ser aprovada.

Aquesta és la segona vegada que el Parlament català es pronuncia a favor del dret d'autodeterminació. El 12 de desembre del 1989, la Comissió Primera de la Cambra aprovà una proposició no de llei, presentada per ERC, en la qual el Parlament expressava que «l'acatament del marc institucional vigent no significa la renúncia del poble català al dret a l'autodeterminació», indicant que aquest dret el podrà exercir quan ho cregui oportú. Aquella resolució va ser aprovada per CiU, ERC, IC i CDS, mentre que el PSC votà en contra. No assistí a la votació cap diputat del PP.

D'altra banda, el Parlament rebutjà una proposta de resolució del PI en la qual es demanava la modificació de la Constitució. Votaren en contra CiU i PP (75 vots), 24 en contra (IC, ERC, PI, EUiA i Verds) i 31 abstencions (socialistes).

Reaccions

Precisament, durant tota la jornada, les declaracions sobre la pertinença o no d'una reforma del marc constitucional se succeïren. En la mateixa línia d'oposició a la reforma del text constitucional, que la proposada pel Govern es manifestà el president de la Comissió d'Exteriors del Congrés i diputat del PP, Javier Rupérez, qui sentencià que «la Constitució és el domicili de les nostres llibertats i fora hi ha obscuritat i caos».

El dirigent popular assegurà que «ens agradaria que la Constitució del 1978 complís 200 anys com la dels americans, que tan orgullosos n'estan». Recordà, a més, que les postures que discrepen del text constitucional existeixen, precisament, «gràcies a la Constitució».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris