nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

En els vuit primers mesos ha mort una dona cada deu dies per maltractaments

L'avantprojecte de reforma del Codi Penal podria tramitar-se en el Congrés pel novembre

El Govern informà ahir que té previst aprovar pel novembre les reformes legals contra la violència domèstica, per a la tramitació parlamentària urgent, i assenyalà que del gener a l'agost del 1998 ha mort una dona cada deu dies per maltractaments, mentre que el 1997 fou cada quatre dies.

Els ministres de Justícia, Margarita Mariscal de Gante, i de Treball i Afers Socials, Javier Arenas, compareixeren ahir, en roda de premsa, per informar sobre l'avantprojecte de llei orgànica de modificació del Codi penal i de la Llei d'enjutjament criminal en matèria de protecció a les víctimes de maltractaments i per fer balanç dels primers mesos del pla contra la violència domèstica, aprovat el passat mes d'abril.

Després d'informar que els primers vuit mesos del 1998 ha mort una dona cada deu dies, segons dades d'Interior, Arenas digué que en aquest mateix període s'han produït 12.914 denúncies, un 10% més que en el mateix temps del 1997, mentre que les consultes han passat de 267, en aquest mateix termini de l'any passat, a 3.514 en aquest.

La ministra de Justícia subratllà les tres mesures més importants en la modificació del Codi penal (remès divendres passat al Consell General del Poder Judicial), l'adopció de mesures cautelars per allunyar l'agressor de la víctima, la tramitació judicial d'ofici sense necessitat de denúncia de l'agredida i l'adequació de les penes a les circumstàncies de les víctimes.

«Es castigarà de manera més efectiva el maltractament greu i lleu a les dones», digué la ministra, qui afegí que hi haurà sancions per als qui no compleixin les mesures cautelars previstes.

Mariscal de Gante sortí en defensa de l'actuació dels jutges en la lluita contra la violència domèstica, criticada des d'algunes associacions de dones que han plantejat la possibilitat de fer públiques llistes de jutges.

«Que un col·lectiu faci llistes no és prohibit, una altra cosa és que sigui efectiu i contribueixi a solucionar el problema. Culpar els jutges o fiscals és mirar cap a una altra banda; el Govern entén que feien falta mesures i se'n prendran; no és just ni útil dir que els jutges tenen màniga ampla, si no prenen algunes mesures és perquè no estan legalment previstes», digué la ministra.

També assenyalà que des del 1988 el fiscal general ha enviat circulars per perseguir i investigar aquesta mena de delictes i faltes i afegí que ara està prevista una reunió amb els fiscals de sala per elaborar una circular más efectiva.

Quant a la violència psíquica, contemplada a l'avantprojecte, la ministra va demanar als veïns o parents de les víctimes que denunciïn les amenaces que coneguin.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris