nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Una reflexió sobre la identitat col·lectiva

Produccions de Ferro estrena demà a Sa Màniga Acorar, un monòleg escrit i protagonitzat per Antoni Gomila,

127372

Antoni Gomila, estrena per primera vegada un text escrit per ell a l'auditori de Sa Màniga de Cala Millor.

Antoni Gomila afronta "un triple risc", com ell mateix diu, amb l'estrena d'Acorar, un muntatge de Produccions de Ferro que es podrà veure divendres 7 i dissabte 8 a l'Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor. Aquesta serà la primera vegada que un text escrit per Gomila debuti a un escenari, que comptarà amb ell mateix com a declamador d'un monòleg que reflexiona sobre la pròpia identitat col·lectiva a partir d'elements senzills, encara que molt significatius. L'intèrpret manacorí ha tingut en aquesta aventura Rafel Duran (direcció), Nies Jaume (ajudant de direcció), Rafel Lladó (escenògraf) i el tècnic Rafel Febrer com a companys de viatge.

"No som gaire conscient que el meu text està damunt l'escenari, perquè he estat molt ficat dins la interpretació. És un triple risc, perquè ho fa la nostra companyia, no hi ha cap altre actor damunt l'escenari i és un text meu", explica Antoni Gomila a un dia de l'estrena. "El punt de partida és la descripció d'una jornada de matances, una imatge molt útil per representar situacions de la nostra societat i recrear el seu món", assenyala sobre l'argument. La cultura, la societat, la llengua..., en definitiva, el fet identitari, és allò que Gomila posa sobre la taula amb el text, per al qual va pensar en Rafel Duran o Nies Jaume com a directors probables. "Estava segur que només ells dos el podrien entendre i he tingut la sort de poder comptar-hi".

Fins Nadal, Acorar té el recorregut assegurat, amb presència als escenaris d'Alaró, Búger, Muro, Manacor, sa Pobla, Petra, Inca i Palma. "Crec que connectarà amb la gent, perquè té les dosis adients de proximitat i universalitat perquè es pugui sentir reflectida", diu Gomila. Per part seva, aquesta ha estat la primera vegada en què Rafel Duran s'ha trobat amb un actor/ autor a escena. "Hi havia una por d'entrada, ja que ell ho havia escrit. Primer vàrem fer un treball de taula perquè ell m'explicàs tot el que volia dir i jo li vaig argumentar la meva visió", comenta. Una vegada s'exposaren les respectives idees, arribà l'hora de treballar el text. "Toni ha fet un dels possibles retrats de la Mallorca actual. Per sort, surt esquitxat tothom!", diu Duran entre rialles. "Hi havia la possibilitat de fer una representació senzilla, però Toni va optar per vestir l'obra, encara que s'ha fet amb sobrietat".

Panorama desastrós

Malgrat que habitualment Rafel Duran resideix a Barcelona, això no lleva que se senti completament desolat a causa dels darrers esdeveniments que està patint el teatre a les Illes. "És un desastre absolut. No pot ser que la directora del teatre Principal digui que és per als amateurs", apunta Duran. "No pot ser que tot un gremi cultural se'n vagi al carrer, això no passa a cap ciutat europea", continua. "El Principal està completament mort i tot se'n pot anar a la merda en quatre anys. Es foten de la cultura, i encara més de la catalana. S'ha de fer qualque cosa per dir-los que no és la seva finca", sentencia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per BARTOMEU MELIS MELIS, fa mes de 9 anys

ANTONI GOMILA: TINGUENT A 3 RAFELS COM A DIRECTES COL.LABORADORS TEUS I AMB L'EXQUISIDESA DE NIES, DE BEN SEGUR QUE LA TEVA NOVA OBRA SERÀ TOT UN ÈXIT. ESPER PODER FRUÏR DE LA MATEÏXA, UNA ABRAÇADA, AMIC.

Valoració:11menosmas
Per Xesca, fa mes de 9 anys

Gràcies per continuar fent cultura.

Demostrareu que no, que no és la seva finca.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris