algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

Els Max més reivindicatius

La mallorquina Noelia Gómez se'n torna a casa sense el guardó de millor intèrpret femenina de dansa

54102

Miguel Àngel del Arco fou un dels premiats més reivindicatius de la gala.

Rafa Alcaide

La gala dels catorzens premis Max, celebrada al Gran Teatro de Còrdova, va estar marcada per un to reivindicatiu amb el qual molts dels guardonats volgueren dir-hi la seva. La triomfadora absoluta fou l'obra de Miguel Àngel del Arco La función por hacer, una adaptació lliure de Sis personatges en cerca d'autor de Pirandello, que aconseguí 7 de les 9 distincions a les quals optava, inclosa la de millor espectacle. I fou precisament Del Arco un dels més reivindicatius, atès que criticà la morositat dels ajuntaments i les dificultats que això implica per a les companyies teatrals.

Cap dels dos nominats mallorquins no aconseguí tornar-se'n a casa amb el guardó a la maleta. En el cas de Noelia Gómez, que aspirava al de millor intèrpret femenina de dansa pel paper a Trenca9s -de Carlos Miró-, l'objectiu era molt complicada, perquè la jove ballarina competia amb Àngels Margarit i Sol Picó, que fou finalment qui s'emportà el premi. Per la seva banda, Maria?, de Res de Res & En Blanc, no rebé el Max de millor espectacle revelació, que fou per a Dogville (Castella i Lleó).

Un dels moments més emotius d'una gala sense ritme i massa llarga fou el recordatori dels qui ja no hi són, nòmina en la qual figura la mallorquina Catalina Valls. Tal vegada, si el presentador, Àngel Ruiz, s'hagués estalviat acompanyar aquesta llista amb una cançó de Rossana, tot hauria resultat encara molt més entranyable.
En tot cas, no es pot negar a Àngel Ruiz que no s'esforçàs per intentar entretenir els presents, entre els quals es trobava la ministra de Cultura, Àngeles González Sinde, que fou l'encarregada d'entregar el Max d'honor a José Monleón. De fet, el problema no era el presentador, sinó les interrupcions, com ara la que Televisió Espanyola va fer per retransmetre el sorteig de la Bonoloto, un clàssic diari de la segona cadena pública que es veu que no hi falla mai.

Vicky Peña aixecà el Max de millor actriu protagonista per Marburg. És una dada relacionada amb les Illes, ja que aquesta obra és dirigida pel mallorquí Rafel Duran. No faltà a la cita amb les arts escèniques el president executiu de l'SGAE, Eduardo Bautista. Precisament l'SGAE fou el blanc d'algunes crítiques de la nit. Aitor Tejada, un dels responsables de La función por hacer, manifestà que la xarxa d'espais multidisciplinària de l'SGAE (Arteria) hauria de donar més suport als productors estatals. D'altra banda, Elisa Sanz, guardonada com a millor figurinista per Nubes, destacà la necessitat d'actualitzar la Llei de propietat intel·lectual perquè els directors, els figurinistes i els il·luminadors puguin tenir els mateixos drets que altres creadors.

Els guardons

Millor espectacle de teatre:
La función por hacer (Kamikaze Producciones).
Millor espectacle de teatre musical:
Pegados (The Kaktus Music Corporation)
Millor espectacle de dansa:
Wonderland (Víctor Ullate Ballet i comunitat de Madrid).
Millor autor de teatre en català:
Alfredo Sanzol per Delicades.
Millor adaptació d'obra teatral:
Miguel de Arco i Aitor Tejada per La función por hacer.
Millor coreografia:
Sol Picó per El ball.
Millor actriu protagonista:
Vicky Peña per Marburg.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris