algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Dins la pell d'un boig

El Teatre del Mar acull fins diumenge la representació Diari d'un boig, a càrrec de Fermí Reixach

115038

Fermí Reixach aplicà, als anys 80, el mètode Stanislavski.

Eren els anys 80 quan Fermí Reixach (Lloret de Mar, 1946) freqüentava les escoles de Nova York: L'Actor's Studio, l'Stella Adler Institut i l'Ernie Martin Actor's Creative Studios. Fou amb aquest darrer que Reixach preparà el text Diari d'un boig, de Nikolai V.Gògol, i per fer-ho adaptà el que tots coneixem com a mètode Stanislavski, és a dir, posar-se en la pell del personatge a representar. "Tot el que aprenia a Nova York em fascinava", recorda l'actor, "i amb aquest text, el director m'obligà a viure l'experiència d'aquest personatge. M'havia de vestir com ell, des que m'alçava del llit al dematí fins que me n'anava a dormir el vespre, m'havia de sentir com si fos ell". I és així com nasqué aquesta obra, estrenada el 1984 i que ara, coincidint amb el 200è aniversari del naixement de l'autor, s'ha tornat a dur als escenaris.

"És evident que en 35 anys m'han passat moltes coses i el grau de bagatge i d'experiències que tinc ara ha fet millorar encara molt més l'espectacle", reconeix Reixach, que afegeix també que "el text de Gògol és fantàstic, no cal tocar-hi res, ni una coma". "És una tragèdia que pot fer riure en algun moment, però són unes rialles glaçades. Gògol sempre parlava del riure de les llàgrimes", apuntà l'actor. El fil argumental de l'obra parteix d'un funcionari de 43 anys que, després d'estar unes setmanes de baixa, torna a la feina creient-se el rei d'Espanya i és internat en un centre psiquiàtric. L'espectador veurà, "com si ho fes per un forat", el reclutament d'aquest home, "dins les quatre parets de la seva cel·la i tots els personatges que surten del seu cap".

Diari d'un boig ja es pogué veure als anys vuitanta al teatre Municipal de Palma, on causà certa impressió. Ara, la cita és al Teatre del Mar, d'avui a diumenge. La carrera de Fermí Reixach dins el món de la interpretació té una extensa llista d'obres, pel·lícules i sèries de televisió tant als Països Catalans com fora de les seves fronteres. Actualment té dues nominacions als premis Gaudí de cinema en català com a millor actor protagonista per Estació de l'oblid i a millor actor secundari per The Frost.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris